Uraganul Irma, de categoria 5, a făcut de nelocuit câteva insule din Caraibe, unde cel puţin 11 oameni au murit şi zeci sunt răniţi, iar vineri se îndreaptă spre Bahamas, Haiti şi Insulele Turks și Caicos, urmând ca sâmbătă seară să ajungă în Florida.

Ploile torenţiale şi inundaţiile au afectat mai multe insule din Marea Caraibelor, multe dintre ele destinaţii turistice foarte populare.

Vântul puternic a smuls acoperişuri şi a avariat reţeaua electrică în insulele franceze Saint Martin şi Saint Barthelemy, mai multe zone fiind inundate, iar sediul autorităţilor regionale din Saint Martin a fost parţial distrus.

Un bilanţ provizoriu vorbeşte despre cel puţin 11 morţi şi zeci de răniţi. Numărul victimelor ar putea fi însă mult mai mare. Multe localităţi sunt rupte de lume, inaccesibile, aşadar, pentru echipele de salvatori, nu există electricitate şi nici posibilitatea de a lua legătura cu cei din zonele afectate.

Peste 100.000 de oameni au primit ordin de evacuare în Florida

Uraganul se îndreaptă spre Bahamas, Haiti şi Insulele Turks și Caicos, iar de sâmbătă seară îşi va face simţită prezenţa şi în Florida.

„Uitaţi-vă la dimensiunea acestei furtuni. Este uriaşă! Este mai mare decât tot statul nostru şi ar putea avea un impact major asupra populaţiei de pe ambele coaste”, a declarat Rick Scott, guvernatorul statului Florida.

Populația este sfătuită să fugă. Peste 100.000 de oameni au primit ordin de evacuare.

“Vă rog să părăsiţi Miami Beach!”

„Este o furtună foarte, foarte gravă. Aş numi-o un uragan nuclear. Puterea pe care o are acest uragan este atât de mare şi vreau ca oamenii să înţeleagă că nu este ceva prin care vrei să treci. Nu vrei să fii în casa ta, în apartamentul tău, să faci pe eroul şi să rămâi în Miami Beach. În ultimele zile le spun oamenilor, dacă au prieteni, familie, vă rog să părăsiţi Miami Beach. Am trimis o scrisoare către toţi turiştii pe care îi avem în hoteluri, care chiar dacă nu era obligatorie la momentul trimiterii, vă rugăm să vă scurtaţi vacanţa şi să părăsiţi Miami Beach”, a spus Philip Levine, primarul din Miami Beach.

Criză de apă potabilă, conserve și benzină

În Florida a fost decretată stare de necesitate încă de la începutul săptămânii. Imediat oamenii s-au grăbit spre centrele comerciale şi benzinării să îşi facă provizii de apă, alimente şi combustibil.

Numai că stocurile magazinelor s-au epuizat rapid, iar acum cu greu se mai gasesc cele necesare.

„Sunt cozi mari la benzină şi sunt multe staţii care nu au benzină până seara. Noaptea alimentează şi ziua, toată ziua, se termină. Sunt cozi lungi pe la staţiile de benzină care mai au. Nu mai sunt nici conserve, de fapt. Nu e numai cu apa, şi cu sucurile şi conservele este o problemă, pentru că toată lumea încearcă să îşi facă provizii. Majoritatea caselor sunt pe curent şi dacă se ia curentul, în zonele în care o să se ia mult curentul, o săptămână, zece zile, îţi dai seama nu poţi să găteşti. Nu o să meargă nimic”, a explicat la Digi24 Simona Botezan, o româncă rezidentă în Florida.

Apeluri din oră în oră către populaţie

Autorităţile lansează din oră în oră apeluri disperate către populaţie să îşi ia toate măsurile de precauţie şi să plece din zonele care se află în calea uraganului.

Îi avertizează că în orele imediate trecerii uraganului, dacă rămân în calea urgiei, avor pune în pericol viaţa salvatorilor pe care îi vor chema în ajutor.

„Cu apa este o mare problemă pentru că aici, de câte ori plouă sau sunt inundaţii, apa nu mai este potabilă şi toată lumea încearcă să îşi facă stoc. Zona este extrem de populată. Şi chiar şi aici, la noi, noi suntem aproape de baza militară, de Air Force Mcbeal. Şi baza militară este evacuată, pentru că este inundabilă. Au mutat avioanele la New Orleans. Tot aşa, în bază sunt locuinţe, familiile care locuiesc acolo, au fost evacuate”, a povestit Simona Botezan.

Evident, aeroporturile au fost închise.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version