Misiune de două ori ingrată pentru Klaus Iohannis în a doua zi de la atentatele teroriste din Bruxelles: a trebuit să dea o declarație publică, în vizita oficială în Turcia (programată cu mult înainte), despre moscheea ce se va construi la București, după ce partidul care l-a propulsat la putere, PNL, a criticat vehement înțelegerea dintre președintele turc Recep Erdogan și fostul premier Victor Ponta pe această temă.

erdogan, iohannis

Iohannis ar fi evitat subiectul, dacă Erdogan n-ar fi amintit, în discursul său, că ”(…) Între timp, a fost oferit un teren în București Muftiatului musulmanilor din România, pentru construirea unei moschei în București. Muftiatul se ocupă de obținerea autorizațiilor necesare. Iar Turcia este gata să acorde tot sprijinul pe care îl poate acorda acestui proiect. La rândul nostru, și noi am stabilit câteva terenuri la Istanbul unde vor putea fi construite o capelă și un loc de cazare pentru pelerinii români. Aceste aspecte, aceste detalii le-am discutat cu prietenul meu, cu domnul Iohannis”.

Este vorba despre un teren de 11.000 de metri pătrați în zona Romexpo, atribuit prin Hotărâre de Guvern, la sfârșitul lunii mai 2015, de premierul de atunci Victor Ponta, pentru construirea celei mai mari moschei din Europa, cu universitate și bibliotecă.

Fofilare marca Iohannis 

Însă nici jurnaliștii n-au lăsat nelămurită această temă, interesați de calendarul lucrărilor și despre opinia lor asupra curentului de opoziție din România față de acest proiect.

Mai întâi a răspuns Erdogan: „Bineînțeles, vocile contra se pot auzi în orice țară. În timpul vizitei pe care am făcut-o la București, am discutat această chestiune cu domnul Președinte. În momentul de față, colegii noștri lucrează pentru a obține autorizațiile necesare, avem și un proiect definitivat, dar, în acest moment, noi dorim să dezvoltăm acest proiect. Acest lucru va fi expresia cea mai frumoasă a dialogului și a solidarității dintre cele două țări.”

Iohannis s-a fofilat: “În ceea ce privește construcția din București, ați auzit în care fază ne aflăm. Pot să confirm acest lucru, pot să confirm că s-a ajuns în faza solicitării autorizației de construcție. După cum știți, chestiunea este de competența Primăriei și se lucrează la aceste documentații”.

Terorismul, condamnat

Atât Klaus Iohannis, cât și Recep Tayyip Erdoğan au insistat în discursurile lor pe condamnarea terorismului, ambii amintind despre Acordul de Parteneriat Strategic semnat de România și Turcia în anul 2011.

”I-am transmis omologului meu condoleanțe pentru victimele atentatelor din ultimele luni. Răspunsul nostru trebuie să fie un răspuns comun și ferm la acest val de atentate, pe care le condamn cu fermitate. În urmă cu aproape un an am avut plăcerea de a-l primi la București pe domnul Președinte Erdoğan, iar vizita de astăzi reprezintă continuarea firească a acelui dialog, în cadrul oferit de Parteneriatul nostru Strategic”, a spus Iohannis.

La rândul său, președintele Turciei a spus: ”Am împărtășit cu domnul Președinte și vederile mele sincere în legătură cu flagelul terorismului. Între organizația teroristă PKK și celelalte organizații care activează în Siria și care sunt prelungirea organizației teroriste PKK nu există nicio deosebire. Atacurile teroriste din Ankara, din Istanbul și cele de ieri de la Bruxelles au arătat că terorismul este același peste tot, iar ținta acestor teroriști sunt civilii, oameni nevinovați. Cel care moare este omul. Dacă privim relația dintre cauză și efect vedem că nu există nimic la mijloc. Există doar pierderi enorme. Pierdem oameni, pierdem liniștea, pierdem pacea. Ne pierdem încrederea. Sunt de credința că, dacă statele lumii, comunitățile internaționale își vor uni eforturile și se vor solidariza în această luptă, acest flagel va fi oprit”.

Ponta a dat un teren pentru cea mai mare moschee din Europa creștină

Muftiatul Cultului Musulman din România este pe cale să construiască la București un centru cultural pentru musulmani, pe un teren de 11.000 mp de lângă Romexpo. Va cuprinde cea mai mare moschee din Europa creștină, bibliotecă, săli de curs și spații de cazare.

Luat la bani mărunți de jurnaliști, premierul de atunci Victor Ponta a dat vina pe… Băsescu pentru Hotărârea de Guvern prin care el a atribuit, la sfârșitul lunii mai 2015, terenul de 11.000 mp. ”Eu n-am făcut decât să pun în aplicare o înţelegere între statul român şi statul turc, înţelegere discutată de fostul preşedinte Traian Băsescu, rediscutată de actualul preşedinte Klaus Iohannis şi care mi se pare o înţelegere bună pentru România”, a declarat Ponta.

Furios, Traian Băsescu i-a replicat: “De peste 14 ani se poartă o discuţie la nivel bilateral între România şi Turcia, care vizează construcţia unei geamii sau moschei la Bucureşti simultan cu construirea unei biserici ortodoxe la Istanbul, care să se numească «Biserica Constantin Brâncoveanu». Nimeni n-a îndrăznit până acum să cedeze la această paritate. Se pare că singurul care s-a găsit să cedeze este premierul. Aţi văzut vreun teren la Istanbul pentru construirea unei biserici care să se numească «Constantin Brâncoveanu»? Nu”.

Băsescu vrea CSAT

Se întâmpla la mijlocul lunii iulie 2015, când premierul Ponta se operase la genunchi în Turcia. “Avem un premier care stă pitit pe la Istanbul. Şchiop, dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face să ne gândim că a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste, dacă n-ar fi tragică, ar fi comică (…). Astfel de decizii sunt nesăbuite, dacă nu chiar antinaţionale. Avem o minoritate de 60-70.000 de musulmani, avem moschei la Constanţa, dar să faci cea mai mare moschee din Europa şi să aduci 6.000 de studenţi musulmani… (…) Nu există risc mai mare decât să aduci studenţi musulmani în ţară. Această decizie trebuie discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării iar proiectul trebuie respins”, a criticat fostul preşedinte.

Într-o postare pe pagina sa Facebook, Băsescu i-a transmis în 9 iulie 2015 preşedintelui turc Recep Erdogan să propovăduiască islamismul în Turcia, nu într-o ţară creştină.

“Doi nesăbuiţi din fruntea statului român vor ca, la Bucureşti, să se construiască cea mai mare moschee din Europa, pe lângă care să funcţioneze o universitate cu 6.000 de studenţi selectaţi de prin toată lumea arabă. Erdogan să propovăduiască islamismul în Turcia, nu într-o ţară creştin-ortodoxă. Muftiule, am o sugestie si pentru tine: ciocul mic, pentru că aici nu este vorba despre minorităţi. Ştii cumva de visul teroriştilor de la Statul Islamic de a se extinde în Balcani si Europa Centrală?”.

Băsescu a insistat pe riscul asupra securităţii naţionale, criticându-i pe responsabilii de la Bucureşti că nu îl iau în calcul: “Probabil nu reuşiţi să vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligenţa nu va ajută să vă imaginaţi tineri români eşuaţi în viaţă convertiţi la islamism şi trimişi în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan şi reveniţi în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version