Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a prezentat, miercuri seara, “Cartea Albă” privind viitorul Uniunii Europene.

Este vorba despre cinci scenarii luate în calcul de liderii Uniunii Europene după ce se va oficializa ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar.

Deocamdată nimic nu este sigur, însă liderii Uniunii Europene vor ca totul să fie clar până în iunie 2019, când sunt programate alegeri europene.

Printre variantele luate în seamă sunt continuarea Uniunii cu paşi mărunţi, ca până acum, revenirea la competenţe mai naţionale sau limitarea la piaţa unică.

S-a tot vorbit în ultima perioadă de proiectul “Europa cu mai multe viteze”, ceea ce înseamnă că ţările mici, printre care şi România, vor fi alungate de la masa bogaţilor. Acest proiect presupune ca “cei care vor să facă mai mult, să facă mai mult împreună în domenii precum apărarea, securitatea internă, armonizarea fiscală sau guvernanţa zonei euro. Totul împotriva celor reticenţi”.

Însă Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice, face un anunţ care ar trebui să dea fiori reci pe şira spinării. Moscovici susţine că se vorbeşte tot mai des despre desfiinţarea blocului comunitar după ieşirea Marii Britanii.

“Noi putem continua ca până acum, cu paşi mărunţi, putem să revenim la competenţe naţionale sau să ne limităm la o piaţă unică. Există multe variante demne de luat în seamă, inclusiv, de ce nu, desfiinţarea Uniunii Europene. Sigur, această variantă nu este de dorit să se materializeze, dar trebuie luată serios în calcul”, a fost mesajul transmis de Moscovici.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version