Armata Rusiei a început invadarea Ucrainei pe toate fronturile – terestru, aerian și maritim -, joi dimineață. Sunt tancuri pe străzi, avioane de luptă survolează spațiul aerian, iar militari ruși sunt parașutați.

Instalații militare din Ucraina sunt lovite de rachete, iar o operațiune de debarcare a trupelor ruse la Marea Neagră și Azov este în desfășurare.

Sirenele de avertizare anti-borbardamente răsună în capitala ucraineană Kiev.

Parlamentul ucainean a declarat stare de război în toată țara. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a introdus legea marţială în toate teritoriile ţării.

UPDATE ora 15.00: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decratat mobilizarea generală a trupelor militare ucrainene.

UPDATE ora 14.00: NATO şi-a activat planurile de apărare pentru a desfăşura forţe suplimentare în ţările membre din Europa de Est.

UPDATE ora 11.35 Ucraina a rupt relațiile diplomatice cu Rusia, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a mulțumit comunității internaționale pentru sprijinul arătat Ucrainei și a cerut voluntarilor să se alăture armatei.

Zelenski a mai spus că armata rusă a suferit pierderi considerabile – aproape 50 de „ocupanți ruși” în regiunea Lugansk.

UPDATE ora 11.25: Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a convocat o celulă de criză pentru sprijinirea românilor aflați în Ucraina.

UPDATE ora 11.10 Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, susține că armata țării sale, o aliată a Moscovei, nu a luat parte la invazia lansată de Rusia în Ucraina. 

UPDATE ora 9.20 Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

UPDATE ora 8.26 Ambasadorii celor 30 de ţări membre NATO se vor reuni de urgenţă la Bruxelles.

UPDATE ora 7.40: Livemapua.com, un serviciu care documentează atacurile conflictului ruso-ucrainean încă din 2014, a publicat o hartă cu locurile unde sunt raportate atacuri.. Harkov, Dnipro, Mariupol, Kiev și Odesa sunt atacate. Bombardamente ar mai fi avut loc și în apropiere de alte baze militare precum Chuguev, Myrohorod, Kramatorsk, Vasylkiv.

UPDATE ora 7.25: Președintele SUA Joe Biden, a discutat cu președintele Volodimir Zelenski despre pașii care vor urma și despre reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

UPDATE ora 7.15: Trupele rusești au ajuns în Odesa în timp ce altele se îndreaptă spre Kharkiv. Anunțul a fost făcut de ministrul ucrainean de interne.

UPDATE 06.20: Ucraina și-a închis spațiul aerian pentru avioanele civile. Cetățenilor din zonele atacate li se recomandă să- ia lucrurile de strictă necesitate și să meargă în adăposturile speciale.

Vladimir Putin a susținut însă, într-un discurs de joi dimineață, că trupele rusești din „operațiunea militară” atacă doar infrastructura, nu și orașele.

Putin: „Vă cer să depuneți armele”

Liderul de la Kremlin s-a adresat totodată soldaților ucraineni, spunându-le: „Vă cer să depuneți armele”, și le-a dat asigurări că astfel vor putea „părăsi câmpul de luptă fără impedimente”.

Vladimir Putin a mai susținut și că nu vrea o „ocupare” a Ucrainei, ci o „demilitarizare” a sa.

Apoi, el s-a adresat celor „care vor încerca să interfereze cu noi (…), trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și va duce la consecințe cum nu ați mai văzut”.

„Sunt sigur că soldații și ofițerii Rusiei își vor îndeplini datoria cu curaj”, a mai spus el, adăugând că „securitatea țării este garantată”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version