Președintele Emmanuel Macron a amenințat, miercuri, că nu-şi va da acordul pentru viitorul cadru financiar multianual al UE (2021-2027), dacă acesta nu va avea prevăzute fonduri suficiente pentru atenuarea efectelor economice ale pandemiei de COVID-19, iar vastul plan european de relansare economică nu va fi convenit de statele UE în câteva săptămâni, relatează agenţiile de știri.

Concret, Macron vrea ca Franţa să beneficieze de împrumuturi de cel puţin 1.000 de miliarde de euro, în timp ce Spania cere cel puţin 1.500 de miliarde de euro.

Preşedintele Emmanuel Macron a spus că UE „nu are de ales” altceva decât să constituie un fond ”care să emită datorie comună cu o garanţie comună” şi a cerut ca viitorul buget al UE aflat în discuţie să fie mai mare faţă de propunerile actuale.

În lipsa unui acord între cele 27 de state membre, Parisul nu exclude posibilitatea ”unor formate mai restrânse asupra instrumentelor de solidaritate”.

Negocierile asupra bugetul multianual al UE sunt în impas, în urma Brexitului.

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană dezbat, joi, soluţiile pentru ieșirea din recesiunea provocată de pandemia de coronavirus.

Miniştrii europeni de finanţe au convenit, în urmă cu două săptămâni, înființarea unui „fond de relansare”, care să susţină redresarea economică a ţărilor zonei euro afectate de coronavirus. Noul instrument financiar urmează a fi constituit în cadrul Mecanismului European de Stabilitate (MES), pentru împrumuturi în valoare totală de 500 de miliarde de euro. 

Franţa pledează pentru un fond care să emită datorie comună prin obligaţiuni „coronabonduri”. Italia şi Spania insistă pentru crearea unei capacităţi substanţiale de împrumut în comun, dar Germania şi Olanda se opun.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version