Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni că există riscul ca Rusia să mobilizeze în armată cetățenii Republicii Moldova din raioanele de est care dețin și cetățenia rusă.

„Există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului”, a spus Maia Sandu, în briefingul de presă susținut după ședința Consiliului Suprem de Securitate care a avut loc la 24 septembrie.

„Examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia FR, și se înrolează de partea agresorului”, a avertizat ea.

Maia Sandu a solicitat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) să inițiaze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare cetățenilor R. Moldova rezidenți în Rusia în cadrul activităților de mobilizare.

Totodată, președinta a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventualitatea consecințelor unor incidente nucleare.

Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat, săptămâna trecută, mobilizarea parţială în Rusia.

Tinerii eligibili pentru recrutare sunt obligaţi, altfel riscând ani grei de închisoare, să se prezinte la comisariate pentru a fi trimiși pe front în Ucraina – țară invadată de trupele rusești începând din 24 februarie.

Mobilizarea a stârnit valuri de proteste în toate regiunile, însă forțele de ordine au operat mii de arestări.

Unii bărbaţi încearcă să fugă din Rusia, atât timp cât mai sunt deschise graniţele cu Finlanda, Georgia, Kazahstan şi Mongolia, care au fost luate cu asalt

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version