Teodor Meleșcanu a trimis împreună cu miniștrii de Externe din Polonia și Lituania o scrisoare comună referitoare la Brexit, despre care președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Salzburg, că la Administrația Prezidențială nu s-a discutat despre aceasta, dar că reflectă poziția României.

”Nu s-a discutat această chestiune, e o scrisoare a miniștrilor, nu a țărilor, însă pe fond eu am spus deseori aceste lucruri, România și Marea Britanie au multe poziții comune. Scrisoarea reflectă pozitia României”, a spus Iohannis.

”Sunt două aspecte. Un aspect instituțional: nu s-a discutat această chestiune, este o scrisoare a miniștrilor, nu a țărilor. Însă pe fond, eu am spus de multe ori aceste lucruri: Marea Britanie și, cel puțin în cazul nostru, România au foarte multe interese de securitate generală în comun, abordări pe Flancul Estic și așa mai departe. Deci în esență, pe fond, chestiunea reflectă poziția României pe care am subliniat-o eu în repetate rânduri”, a adăugat președintele.

Miniştrii de Externe din Polonia, Lituania şi România au cerut într-un articol comun publicat de portalul Politico.eu ca ”vocea Regatului Unit să fie ascultată” şi au spus că fără Regatul Unit ”abordarea globală a UE ar putea slăbi”. Cei trei miniștri din estul UE au rupt astfel solidaritatea Uniunii Europene în privința negocierilor cu Marea Britanie, scrie The Sun, preluat de Rador.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version