Angela Merkel a anunțat luni că se retrage de la conducerea partidului – Uniunea Creștin-Democrată (CDU) -, al cărei membru a fost timp de 18 ani, și că nu va mai candida la un alt mandat de cancelar al Germaniei.

Actualul mandat al lui Merkel se încheie în anul 2021. Ea este  cancelar de 13 ani, din 2005, și președintele CDU din anul 2000. 

Angela Merkel a făcut gestul de retragere pentru a-și salva de la dezastru formațiunea politică. CDU a obținut numai 27% din voturi la scrutinul regional de duminică din landul Hesse, în scădere cu 10% față de alegerile anterioare.

Renunțarea la șefia partidului va permine unui nou președinte al CDU să își consolideze poziția înainte de următoarele alegeri naționale, ce vor avea loc în 2021. Merkel ar vrea să fie urmată de secretarul general al formațiunii, Annegret Kramp-Karrenbauer. 

Astfel, epoca Merkel apune. Slăbirea poziției lui Merkel pe plan intern ar putea să-i afecteze capacitatea de lider al Uniunii Europene într-o perioadă când blocul comunitar se confruntă cu Brexitul, cu criza bugetară din Italia și cu perspectiva ca partidele populiste să căștige teren la europarlamentarele din mai 2019, mai notează Reuters.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version