La o întâlnire avută cu ambasadorii Franței din țările străine, Emmanuel Macron, președintele Franței, le-a transmis acestora un mesaj îngrijorător.

Macron susține că ambasadorii Franței ar trebui să promoveze ideea că Uniunea Europeană nu se mai poate baza pe SUA și asta doar din cauza politicilor duse de Donald Trump, președintele SUA.

‘Dubiile faţă de NATO, politicile comerciale unilaterale şi agresive care aproape că au provocat un război comercial cu China, Europa şi alte ţări, retragerea din acordul de la Paris, ieşirea din acordul nuclear cu Iranul, vedem ce impact au toate. Partenerul alături de care Europa a construit ordinea multilaterală postbelică pare să fi întors spatele acestei istorii comune. Adevărata întrebare nu este neapărat dacă îl vom trage pe Donald Trump de mânecă la următorul summit, ci modul în care noi toţi înţelegem momentul de transformare profundă pe care îl trăim, cu care se confruntă societăţile noastre: marea schimbare demografică care zguduie Africa şi Europa, dar şi alte continente, marea transformare ecologică şi climatică, etc.’, a fost mesajul transmis de Macron.

Acesta consideră că ‘Uniunea Europeană trebuie să-și construiască propriul sistem de securitate și că marile puteri ar trebui să formeze un nou grup de lucru, după ce G7 a fost dat peste cap de dezacordurile apărute între Donald Trump și ceilalți lideri.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version