Noul preşedinte al Republicii Moldova va fi stabilit după un al doilea tur de scrutin ce va avea loc pe 13 noiembrie.

Dodon si Maia Sandu se bat in turul al doilea al alegerilor prezidentiale (sursa foto publika.md)
Dodon si Maia Sandu se bat in turul al doilea al alegerilor prezidentiale (sursa foto publika.md)

Duminică au avut loc primele alegeri prezidenţiale după circa două decenii în Republica Moldova, iar cum era de aşteptat marea bătălie s-a dat între socialistul Igor Dodon, cunoscut drept un prorus feroce, şi Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, personaj care militează pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Deşi iniţial primele rezultate ale sondajelor de opinie îl dădeau drept câştigător cu peste 20% avans pe Dodon, numărătoarea reală a voturilor exprimate a schimbat total situaţia.

În sensul că Dodon nu are nici pe departe un avans atât de mare şi nici nu depăşeşte 51% din voturi, caz în care ar fi câştigat alegerile din primul tur.

Concret, după ce s-au numărat 99,5% din voturi, Dodon avea 48,5%, iar Maia Sandu 38,2%. Chiar dacă încă păstrează un avans considerabil, Dodon va avea mult de tras în turul al doilea, pe 13 noiembrie, când este posibil să se implice şi cei care duminică nu au mers la vot, prezenţa la urne fiind doar undeva la circa 50% din cei cu drept de vot.

Șansa Maiei Sandu

Maia Sandu a reușit într-un timp foarte scurt să adune un număr de voturi ce părea de necrezut, ea fiind creditată în sondaje cu maxim 13%.

Este o șansă uriașă pe care Republica Moldova o va avea în 13 noiembrie de a se apropia de uniunea Europeană, ținând cont de faptul că marea masă a votanților au reprezentat-o în primul tur cetățenii de peste 50 de ani. Dacă vor veni și tinerii, succesul Maiei Sandu va fi garantat.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version