NATO cere Rusiei să calmeze situația, după ce forțele FSB (serviciul secret rus) au atacat și capturat, duminică, trei nave ucrainene – două vedete blindate, Berdiansk și Nikopol, și remorcherul Iani Kapu – care încercau să intre din Marea Neagră în strâmtoarea Kerci, care separă Crimeea de Rusia și marchează accesul în marea Azov.

Iată comunicatul NATO:

”NATO monitorizează îndeaproape evenimentele din Marea Azov și Strâmtoarea Kerch și suntem în contact cu autoritățile ucrainene. Cerem reținere și de-escaladarea situației.

NATO susține pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv a drepturilor de navigare în apele teritoriale. Cerem Rusiei să asigure acces nestânjenit la porturile ucrainene din Marea Azov, în acord cu dreptul internațional.

La summitul din iulie, liderii NATO și-au exprimat susținerea pentru Ucraina și au arătat clar că militarizarea constantă de către Rusia a Crimeei, Mării Negre și Mării Azov aduc noi amenințări la independența Ucrainei și subminează stabilitatea regiunii”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version