De ce trebuie citit acest articol? Pentru că ne arată cum “se joacă” un subiect foarte delicat, asasinarea unui jurnalist, de către șeful NSA – instituție de forță în SUA și în lume, congresmeni, președintele Trump, prințul Mohammed și raportorii ONU!

NSA îl interceptează pe aliatul Mohammed

Cotidianul american New York Times vine astăzi cu o DEZVĂLUIRE incredibilă rezultată dintr-o înregistrare “de rutină” a celebrei Agenţi Naţională de Securitate a SUA (National Security Agency – NSA) – agenția care înregistrează toți liderii lumii inclusiv pe cei aliați cu statul american!

Din înregistrare NSA rezultă că Mohammed bin Salman, prințul moștenitor din Arabia Saudită, a spus într-o conversație din 2017 că ar folosi “un glonţ” împotriva jurnalistului Jamal Khashoggi.

Prinţul moştenitor din Arabia Saudită, Mohammed bin Salman

Trump nu crede în informația NSA

Temuta NSA l-a înregistrat pe prințul Mohammed – adevăratul conducător al Arabiei Saudite de mai mulți ani deoarece tatăl său Salman este grav bolnav – într-un “raid” de rutină!

Prinţul Mohammed, următorul în linie ierarhică la tronul saudit este un aliat apropiat al Casei Albe – în special al lui Jared Kushner, ginere şi consilier al preşedintelui Donald Trump. Așa se explică de ce Trump a arătat public puţin interes în încercarea de a obţine dovezi despre cine a fost responsabil cu moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, scrie și The Guardian.

În acest moment rezultă clar că este un război mocnit între șefii serviciilor de informații americane care au declarat în fața Congresului că prințul Mohammed a ordonat aproape sigur uciderea jurnalistului Khashoggi sau cel puțin era conștient de el și tandemul Donald Trump  & secretarul său de stat, Mike Pompeo, care insistat pe ideea că probele sunt “incomplete”.

Conversația în care prințul Mohammed afirmă că ar folosi “un glonţ” împotriva jurnalistului Jamal Khashoggi a avut loc în septembrie 2017, cu 13 luni înainte de uciderea ziaristului. Din înregistrarea NSA rezultă că prințul Mohammed bin Salman discuta cu “asociatul” Turki Aldakhil.

Jamal Khashoggi

Asasinarea și tranșarea lui Khashoggi

Pentru cine a uitat, reamintim că Jamal Khashoggi este jurnalistul ucis în octombrie 2018 în Consulatul Arabiei de la Instanbul. Khashoggi era renumit în presa mondială și simultat urât de prințul moștenitor pentru dezvăluirile sale legate de ilegalitățile comise de familia regală saudită.

În octombrie 2018, în timp ce se afla în Consulatul Arabiei de la Instanbul pentru a obține câteva acte în vederea căsătoriei, jurnalistul Jamal Khashoggi a fost sugrumat de o echipă de agenţi saudiţi care apoi i-au dezmembrat corpul folosind un fierăstrău de oase.

După ce la Washington congresmenii au cerut o investigaţie pentru stabilirea responsabililor de moartea jurnalistului Khashoggi, guvernul saudit a negat că tânărul moştenitor al coroanei prințul Mohammed a jucat vreun rol în crimă.

Agnes Callamard, raportor ONU pentru drepturile omului

Raportorul ONU Callamard, acuză!

NSA şi alte agenţii americane de spionaj cercetează acum vocea şi conversaţiile de-a lungul anilor ale prinţului coroanei pe care NSA le interceptează şi stochează în mod obişnuit, la fel cum agenţia a făcut mult timp pentru alţi oficiali străini de top, inclusiv aliaţi apropiaţi ai Statelor Unite .

Legat de acest asasinat, Agnes Callamard, un raportor special al ONU privind crimele extrajudiciare, a declarat că disidentul saudit și corespondentul Washington Post, jurnalistul Jamal Khashoggi, a fost victima unei “ucideri brutale și premeditate planificate și comise de oficiali ai statului Arabiei Saudite”, mai scrie The Guardian.

Raportul a venit după ce expertul ONU pentru drepturile omului a examinat cazul și a declarat că regimul saudit “a redus serios și a subminat” ancheta turcă în legătură cu uciderea lui Khashoggi.

În acest raport preliminar, Callamard a mai scris că a auzit “o parte din materialul audio dur și înspăimântător obținut și înregistrat de ANS”.

Callamard a mai declarat că eforturile Turciei de a efectua o investigație adecvată au fost “îngreunate și subminate în mod serios de Arabia Saudită” (…) “După un timp prea îndelungat de la comiterea faptei a fost acordat accesul anchetatorilor turci pentru a efectua o examinare profesională și eficientă a scenei crimei și de căutarea de probe așa cum este procedura definită de standardele internaționale pentru investigație”.

Mike Rogers, directorul NSA și al Comandamentului Cibernetic al Statelor Unite

Rogers se cere demis de la șefia NSA

La începutul acestui an, directorul NSA, Mike Rogers, a anunțat că în primăvară vrea să se retragă din activitate. Rogers a mai spus unui reporte REUTES că așteaptă ca luna aceasta să fie nominalizat și aprobat un succesor de catre Senatul SUA.

Directorul NSA este simultat şi şeful Comandamentului Cibernetic al Statelor Unite (USCYBERCOM), o structură interarme din cadrul Departamentului Apărării înfiinţată în 2009, sub autoritatea directorului naţional pentru informaţii.

Unii congresmeni americani au lansat acuzația că solicitarea lui Rogers de a fi înlocuit de la șefia NSA și USCYBERCOM are legătură directă cu modul în care Administrația Trump înțelege să tratează informațiile obținute de NSA în “asasinatul Khashoggi”.

Pompeo și Trump

Pompeo și cartoful încins!

The Guardian ne mai spune că omul lui Trump, Pompeo, urmează să se întâlnească cu ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, la Washington și că Riyadh a negat că prințul moștenitor ar fi fost implicat.

De asemena, se mai știe că procurorul general din Arabia Saudită a acuzat 11 oameni de crimă, spunând luna trecută că va solicita pedeapsa cu moartea pentru cinci dintre ei.

author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version