Joi se desfășoară la Bruxelles, cu participarea președintelui SUA, Joe Biden, summitul extraordinar NATO, summitul G7 și reuniunea Consiliului European, convocate de urgență la lună de invazie a rușilor în Ucraina.

NATO a anunțat că își va dubla trupele de-a lungul flancului estic al alianței. „Primul pas este desfășurarea a patru noi grupuri de luptă NATO în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia, împreună cu forțele noastre existente în țările baltice și Polonia”, a spus secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Ucraina este ținta atacurilor aeriene ruse, începând din 24 februarie, iar oraşul-port Mariupol este cel mai afectat de bombardamente.

Dmitri Polyanskiy

Un diplomat rus a lansat, miercuri, un avertisment către țările NATO.

„Dacă Rusia este provocată de NATO, dacă Rusia este atacată de NATO, nu știu, suntem o putere nucleară, de ce nu?”, a spus adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polyanskiy, într-un interviu pentru Sky News.

Întrebat dacă declaraţia sa are legitimitate, Polyanskiy a răspuns: „Nu cred că este un lucru corect să spun asta, dar nu este un lucru corect să amenințați Rusia și să încercați să interveniți. Deci, atunci când aveți de-a face cu o putere nucleară, desigur, trebuie să calculezi toate rezultatele posibile ale comportamentului tău.”

NATO estimează că  au fost uciși între 7.000 și 15.000 de soldați ruși în invazia în curs de desfășurare a Ucrainei.

Pe de altă parte, Consiliul de Securitate al ONU nu a adoptat, miercuri seară, proiectul de rezoluție propus de Rusia privind situația umanitară din Ucraina. Ar fi fost necesare 9 voturi, însă numai două țări au votat „pentru”, în timp de 13 țări, inclusiv Statele Unite, s-au abținut de la vot. Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a luat cuvântul înaintea votului, afirmând că Rusia încearcă din nou să folosească Consiliul de Securitate pentru a „acoperi acțiunile sale brutale”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version