Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a anunțat, în discursul său privind starea Uniunii Europene, că s-a propus oficial ca, din 2019, țările membre UE să renunțe la trecerea de la ora de vară la ora iarnă.

Acesta lucru se va întâmpla doar dacă Parlamentul European și Consiliul Europei adoptă propunerea Comisiei până în martie anul viitor.

Dacă acest lucru se va întâmpla, pe 31 martie anul viitor ar urma să aibă loc ultima trecere obligatorie la ora de vară.

Juncker a precizat, însă, că țările din Uniunea Europeană vor putea alege fiecare în parte dacă vor funcționa după ora de vară sau după ora de iarnă.

Astfel, țările care vor alege ora de iarnă, vor mai face o trecere la ora de iarnă pe 27 octombrie anul viitor.

Conform lui Juncker, Comisia Europeană impune alegerea unei ore permanente de funcționare, de vară sau de iarnă, ‘pentru a se asigura că orice modificări sunt efectuate în mod coordonat între țările vecine, astfel încât să se garanteze funcționarea adecvată a pieței interne și să se evite fragmentarea, care ar putea apărea dacă unele state membre păstrează dispozițiile referitoare la schimbarea sezonieră a orei, în timp ce altele renunță la ele. Schimbarea orei trebuie să înceteze. Statele membre ar trebui să decidă singure ca cetățenii lor să trăiască în condiții de oră de vară sau de iarnă. Este o chestiune de subsidiaritate. Mă aștept ca Parlamentul și Consiliul să împărtășească acest punct de vedere și să găsească soluții care funcționează pentru piața noastră internă. Suntem în întârziere’.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version