Donald Tusk, președintele Consiliului European, a primit miercuri, din partea ambasadorului Marii Britanii la această instituție, scrisoarea prin care este înștiințat oficial că Londra a activat Articolul 50 din Tratatul UE.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a primit din partea reprezentantului Marii Britanii scrisoarea oficiala de activare a Articolului 50 din Tratatul UE

Concret, au început, oficial, negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, negocieri care ar trebui să dureze cel mult doi ani de la activarea articolului amintit.

Philip Hammond, ministrul britanic de Finanțe și unul dintre apropiații premierului Theresa May, a confirmat activarea Articolului 50 din Tratatul UE și a precizat că “prin părăsirea pieței unice și a uniunii vamale, am trimis un semnal clar că noi înțelegem că nu putem fi pretențioși. Ne-am dat seama că nu putem să mâncăm prăjitura și să și rămânem cu ea”.

Urmează ca Donald Tusk să-i informeze oficial pe ceilalți membri ai Consiliului European de demersul britanicilor și să înceapă negocierile între membrii Consiliului în legătură cu direcția spre care se vor deplasa discuțiile avute cu Marea Britanie.

Rămâne de văzut dacă membrii Consiliului vor dori să negocieze fiecare în parte cu Marea Britanie sau se vor trasa anumite obiective în baza cărora Consiliul European va discuta direct cu partea britanică.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version