Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Oficial! Zelenski cere primirea rapidă a Ucrainei în Uniunea Europeană

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni seară, după cinci ore de negocieri între delegația trimisă de el și cea a președintelui rus Vladimir Putin, că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană.

Zelenski a solicitat UE o procedură specială, astfel încât aderarea să aibă loc rapid.

„Țelul nostru este să fim cu toți europenii și, cel mai important, să fim egali. Sînt sigur că e cinstit. Sînt sigur că merităm asta”, a spus Zelenski într-un mesaj video distribuit pe rețelele sociale.
 
„Europenii sunt martori cum militarii noștri luptă nu numai pentru țara noastră, dar și pentru întreaga Europă, pentru pace pentru toți, pentru toate țările din Uniunea Europeană. Ucrainenii au arătat lumii cine suntem, în timp ce Rusia a arătat în ce s-a transformat. Fiecare crimă, fiecare bombardament al ocupantului ne unește și mai mult”, a spus liderul de la Kiev.

Integrarea în UE este un proces de durată, pentru ca legislaţia ţării candidate să fie armonizată cu dreptul european, notează AFP. Procesul necesită negocieri complexe asupra a numeroase subiecte şi criterii dificile de respectat pentru o ţară în război, cum ar fi stabilitatea politică şi o economie de piaţă viabilă.

În plus, o astfel de aderare necesită aprobarea unanimă a celor 27 de state membre.

„Aderarea este o cerere exprimată de mult timp de Ucraina. Însă există diferite opinii şi sensibilităţi în cadrul UE despre extindere. Ucraina va transmite o cerere oficială, Comisia Europeană va trebui să dea un aviz oficial, iar apoi se va pronunţa Consiliul”, a explicat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

cât privește negocierile de pace, acestea au început luni la ora 12.00, în a 5-a zi de invazie a trupelor ruse în Ucraina, și s-au încheiat după cinci ore şi vor fi reluate într-o a doua rundă, după ce membrii delegațiilor Rusiei și Ucrainei se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări suplimentare înainte de noile discuții.

„Părţile au stabilit o serie de priorităţi şi teme care necesită anumite decizii” înainte de o a doua rundă de discuţii”, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, potrivit agențiilor de știri.

O nouă întâlnire va avea loc în zilele următoare, a precizat Leonid Sluţki, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Duma, pentru televiziunea rusă de stat.

Trupele ruse au continuat bombardamentele, chiar dacă nu au reușit încă să captureze capitala Kiev.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a declarat omologului său francez Emmanuel Macron că insistă să pretindă recunoaşterea peninsulei Crimeea drept teritoriu rus, „demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei şi un „statut neutru” pentru aceasta, ca precondiţii pentru a pune capăt invaziei în această ţară.

Putin a cerut „recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Crimeii, realizarea demilitarizării şi denazificării statului ucrainean şi garanţia statutului său neutru”, a transmis Kremlinul într-un comunicat, după o convorbire telefonică între cei doi preşedinţi.

Potrivit Kremlinului, preşedintele rus a subliniat că soluţionarea conflictului „nu este posibilă decât dacă interesele de securitate legitime ale Rusiei sunt luate în considerare fără condiţii”.

„Partea rusă este deschisă la negocieri cu reprezentanţi ai Ucrainei şi speră că ele vor duce la rezultatele sperate”, adaugă comunicatul.

40 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv