Zona Golfului a fost lovită, luni, de o acţiune fără precedent, mai multe state din zonă anunţând oficial că vor rupe relaţiile diplomatice cu Qatarul pe motiv că această ţară finanţează terorismul.

Înalţi oficiali din Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Yemen au anunţat că au rupt orice relaţie cu Qatarul din cauza motivului enunţat mai sus.

În ciuda apelurilor la calm făcute de SUA, zona Golfului este lovită de cel mai mare scandal apărut în ultimii aproape 40 de ani. Qatarezii sunt acuzaţi că finanţează acţiuni ale celebrelor Al Qaeda şi Stat Islamic, dar şi acţiuni ale unor grupări teroriste mai puţin cunoscute publicului larg precum cea alcătuită din rebelii Houthis pro-iranieni.

Anunţul de luni vine la puţin timp după ce lideri ai Arabiei Saudite îi acuzau pe iranieni că “reprezintă vârful de lance al terorismului”.

Primul efect al acestei rupturi a apărut încă de luni, când pe aeroportul din Doha au fost anulate zeci de zboruri. În plus, vizitatorii qatarezi din Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Yemen au fost înştiinţaţi că au 14 zile la dispoziţie pentru a se întoarce în ţara natală, iar diplomaţii qatarezi au 48 de ore la dispoziţie pentru a părăsi ţările respective.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version