Parlamentul European urmează să dezbată dacă se impune demararea procesului de sancționare a Ungariei la fel cum a procedat cu Polonia, căreia i-a suspendat dreptul de vot în Consiliu, scrie BBC.

Membrii PE vor dezbate dacă guvernul de dreapta de la Budapesta reprezintă un risc pentru valorile Uniunii Europene, având în vedere politica pe care o promovează, mai ales în ceea ce privește migrația. 

Discuțiile din forul european vin la câteva luni după ce Comisia Europeană a activat, în premieră, împotriva Poloniei articolul  7 din Tratatul UE care prevede posibilitatea suspendării dreptului de vot în Consiliu în cazul în care încalcă valorile europene. Decizia de declanșare a procedurii a fost luată pe fondul așa-ziselor reforme în justiție impuse de guvernul polonez. 

Este de așteptat ca premierul ungar Viktor Orban să vină în plenul PE pentru a combate acuzațiile ce i se aduc.

Orban  au susținut în mai multe rânduri că acuzațiile legate de statul de drept sunt chestiuni care au fost rezolvate demult.

Orban, care este cunoscut pentru discursul său eurosceptic, a fost reales la începutul acestui an cu o platformă anti-imigraționistă. În ciuda susținerii pe care o are acasă – atât el, cât și partidul său, Fidesz -, la nivelul UE este criticat pentru politicile sale care sunt în dezacord cu valorile Uniunii. 

Pentru declanșarea unor măsuri punitive împotriva Ungariei, este nevoie de o majoritate calificată de două treimi în Parlamentul European. Chiar dacă propunerea va trece de vot, ceea ce ar însemna că Ungaria va fi monitorizată de Bruxelles, procedura va fi una foarte lentă. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version