Parlamentul European (PE) a aprobat marți o rezoluție – dar nu este prima! – prin care cere admiterea fără întârziere a României și Bulgariei în zona Schengen, însă votul decisiv trebuie dat – cu unanimitate! – în Consiliul Uniunii Europene.
 
 
Au fost  514 de voturi “pentru”, 107 împotrivă şi 38 de abţineri.
 
Rezoluţia se bazează pe un raport realizat de europarlamentarul bulgar Serghei Stanişev (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor – S&D), în care critică Consiliului UE.
 
“Țările au îndeplinit deja condițiile, Comisia a spus acest lucru, experții au spus acest lucru”, a declarat Stanișev luni noapte, la dezbaterea de la Strasbourg.
 
“Consiliul (UE) pur și simplu nu știe ce să mai zică. În ultimii cinci ani, Consiliul a încălcat regulile europene prin eșecul de a adopta o decizie privind admiterea României și Bulgariei la zona Schengen”, a adăugat oficialul european.
 
Potrivit raportului Stanișev, aprobat marți de Parlamentul European, admiterea parțială a acestor țări ar fi “lipsită de o justificare legală” și ar putea avea efecte economice și sociale negative pentru România și Bulgaria.

În iunie 2011, Parlamentul European a sprijinit aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen și a reiterat poziția de mai multe ori, însă Consiliul UE a amânat de atunci de mai multe ori intrarea țării noastre în Schengen, invocând și rapoartele MCV negative.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version