Mariano Rajoy, premierul Spaniei, este unul dintre puţinii politicieni de top din Europa care are curajul să spună lucrurilor pe nume.

rajoy

Iar Rajoy este convins că Uniunea Europeană este în criză şi că anul acesta am putea asista la sfârşitul acestei formaţiuni.

Pentru că, pe lângă problemele înregistrate în ultimii ani, criza migranţilor, Brexit-ul, alegerea lui Donald Trump, etc., anul acesta au loc alegeri prezidenţiale în Franţa şi alegeri parlamentare în Germania, două evenimente extrem de importante pentru viitorul UE.

Iar Rajoy este convins că “eventualele victorii ale extremei dreapta în Germania şi Franţa ar reprezenta o catastrofă pentru noi, pentru Uniunea Europeană”.

Premierul spaniol este îngrijorat de ultimele sondaje de opinie din cele două ţări. Marine Le Pen, candidata extremei dreapta la alegerile prezidenţiale din Franţa, este cotată cu şanse mari să câştige primul tur al alegerilor. Chiar dacă este foarte posibil să piardă în turul II, la Francois Fillon, ascensiunea lui Le Pen este demnă de luat în seamă.

Acelaşi lucru se întâmplă şi cu alegerile parlamentare din Germania, din septembrie. Liderii AfD, formaţiune politică bazată pe populism şi care este împotriva menţinerii Germaniei în UE, susţin că partidul lor a ajuns să fie cotat la 15% în sondaje.

Chiar dacă nu au devenit principala forţă politică în Germania, cei de la AfD se bazează şi ei pe o ascensiune demnă de luat în seamă în condiţiile în care la alegerile din 2013 au obţinut doar 4,7% din voturi.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version