Spania este din nou pe marginea prăpastiei, după ce premierul Mariano Rajoy a fost demis prin moțiune de cenzură, după ce trezorierul partidului său a fost condasmnat la 33 de ani de închisoare, pentru corupție.

Au fost 180 de voturi “pentru” îndepărtarea lui Rajoy, 169 de voturi în favoarea lui și o singură abținere. Ciudadanos a fost singurul partid care a votat împortiva demiterii guvernului consevator.

Puterea ar urma să fie preluată de Partidul Socialist, condus de Pedro Sanchez.

Acesta va solicita un vot de încredere săptămâna viitoare, ceea ce reprezintă o misiune extrem de dificilă în condițiile în care Partidul Socialist deține doar 84 de voturi din 350.

Totuși, viziunea proeuropeană a lui Sanchez l-ar putea ajuta să devină al șaptelea premier în cei 70 de ani de la instalarea democrației în Spania, în urma dictaturii lui Franco.

 

Moțiunea de cenzură a fost motivată de o sentință a tribunalului Audiența Națională, care a condamnat Partidul Popular în cel mai mare caz de corupție politică din istoria recentă a partidului.

Justiţia spaniolă l-a condamnat luni la 33 de ani de închisoare pentru corupţie pe Luis Barcenas, fostul trezorier al partidului aflat până acum la putere în Spania.

Barcenas a fost inculpatul vedetă din procesul în care s-a judecat afacerea “Gurtel”, cel mai compromiţător dintre scandalurile de corupţie care au afectat partidul lui Mariano Rajoy. 

În acest dosar, 29 de persoane – printre care zece foști lideri sau aleși din Partidul Popular – au fost condamnate pentru corupție, deturnare de fonduri sau spălare de bani, la un total de 351 de ani de închisoare.

Justiția a conchis că există dovezi legate de existența “unui sistem autentic și eficient de corupție instituțională” între partid și o grupare privată, condamnând Partidul Popular al lui Rajoy, în calitate de “participant la profit” din fondurile obținute ilegal de primarii formațiunii, la plata a 250.000 de euro.

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că Spania este a doua putere din primele patru ale Uniunii Europene care trece prin astfel de momente, după ce Italia a fost la un pas să organizeze alegeri anticipate.

Cu toate acestea, există informații care arată că Spania este mai la adăpost decât Italia în ceea ce privește fluctuațiile de pe piața economico-financiară.

 
author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version