Republica Moldova are, începând de miercuri seara, un nou Guvern, condus de premierul Pavel Filip.

chisnau3_31311200
sursa foto romaniatvnet

Învestitura noului Guvern a fost făcută în mare secret şi cum acesta este asociat în mare măsură cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, cel despre care se spune că are sub control toate instituţiile din Republica Moldova, mii de oameni au protestat violent miercuri seara.

S-a lăsat cu răniţi, inclusiv din rândul poliţiştilor şi a politicienilor de rang înalt, dar şi cu arestări.

Joi, primul personaj care a ieşit la rampă pentru a dezamorsa situaţia a fost Andrian Candu, preşedintele Parlamentului din Republica Moldova.

Acesta i-a invitat pe liderii manifestanţilor la discuţii pentru calmarea situaţiei. “Protestele sunt bune când se protestează paşnic. E un exerciţiu democratic, pe care însă unii îl înţeleg greşit”, a fost mesajul transmis de Candu.

Acesta a ţinut să precizeze că “în Parlament există o majoritate de 58 de deputaţi. Există o determinare de a acorda un suport politic unui guvern pentru acţiunile care urmează să fie desfăşurate. Avem puţin timp, trebuie să ne mişcăm foarte repede pentru a recupera atât încrederea cetăţenilor în statul de drept în Republica Moldova, cât şi încrederea partenerilor noştri de dezvoltare, partenerii străini”.

Primul politician invitat la discuţii pentru calmarea situaţiei este Igor Dodon, liderul Partidului Socialist, însă Candu susţine că vor fi invitaţi şi ceilalţi lideri politici.

În schimb, Valentin Dolganiuc, liderul platformei “Demnitate şi Adevăr”, a anunţat deja că este pregătit să pună presiune pe Guvern şi să forţeze organizarea de alegeri anticipate.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version