Preşedinţii Rusiei, Vladimir Putin, şi Chinei, Xi Jinping, poartă convorbiri oficiale la Moscova, marţi, în cea de-a doua zi a vizitei de stat a liderului gigantului asiatic. 

La discuții sunt prezenți miniştrii de externe şi ai apărării din cele două ţări, precum şi de alţi membri ai guvernelor lor, relatează agențiile de știri. 

Xi Jinping l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze China cât mai curând, invitaţie adresată şi premierului Mihail Mişustin.

Cooperarea economică este de aşteptat să fie subiectul central al summitului de marţi, după întâlnirea individuală de luni, când discuţiile, care au durat patru ore, s-au axat pe conflictul din Ucraina.

Putin, care a estimat că s-a întâlnit cu omologul său chinez de aproximativ 40 de ori, declarase că întâlnirea de marţi va fi dedicată cooperării economice şi proiectelor comune. Liderul rus a spus că schimburile comerciale vor depăşi anul acesta pragul istoric de 200 de miliarde de dolari, în mare parte datorită creşterii livrărilor de gaze pe fondul boicotului european din cauza campaniei militare din Ucraina.

Potrivit Kremlinului, cei doi preşedinţi intenţionează să semneze o duzină de documente, inclusiv două declaraţii privind consolidarea cooperării strategice şi planuri de interacţiune economică până în 2030. Pe ordinea de zi se află şi chestiuni legate de cooperarea tehnico-militară, potrivit Moscovei.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Dmitri Peskov, a declarat că cei doi lideri vor face o declaraţie în faţa presei la finalul întânirii oficiale, dar jurnaliştii nu vor putea pune întrebări. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version