Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, în prezent lider de onoare al Partidului Socialiştilor (PSRM), a fost reţinut pentru 72 de ore, marți, după perchezițiile efectuate de procurorii anticorupție la vilele sale, potrivit deschide.md.. El are 5 capete de acuzare, inclusiv corupere pasivă, acceptarea finanţării partidului politic de către o organizaţie criminală, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită.

Totodată, a fost reţinut şi cumnatul lui Dodon, Petru Merineanu, care ar fi încercat să distrugă mai multe probe. Concret, anchetatorii l-au prins cu un document din care reiese că Dodon este beneficiar al bazei de odihnă de la Sadova, pe care îl mototolise și voia să îl înghită.

UPDATE. Comunicatul oficial: „Procurorii au descins în mai multe locații, fiind efectuate 10 percheziții în mai multe imobile și trei automobile, în așa numitul dosar „Kuliok”. În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățire ilicită, trădare de patrie, corupere pasivă și finanțare ilegală a partidului care au avut loc în perioada 2014 până în prezent, inclusiv evenimente ce au fost date publicității în sursele mass-media. Subiecții anchetei este un ex-președinte al R. Moldova, precum și persoane interpuse ai acestuia și alte persoane ce au tangență la faptele instrumentate. În rezultatul perchezițiilor au fost depistate mai multe bunuri de lux, mijloace bănești, contracte, recipise care au fost ridicate și urmează a fi examinate. Una din persoane a încercat să distrugă probele prin nimicire. Persoanele investigate au ascuns unele bunuri și documente relevante pentru cauza investigată. În una dintre locațiile percheziționate au fost depistați peste 600 mii de lei, peste 17 mii de euro și o mie de dolari. Au fost dispuse măsuri de reține pentru 72 de ore în privința a 2 persoane”.

Oamenii legii au găsit mai multe obiecte de preț și sume de bani. La casa părintească a fostului lider PSRM din Sadova, pe lângă zecile de mii de lei, procurorii au găsit și un plic cu aproximativ 10 mii euro cu înscripția „Pentru PSRM”.

Procurorii au reținut între probe și o recipisă prin care un anumit Dumitru S. confirmă că a primit de la soția lui Igor Dodon, Galina, 25 000 de EURO ca „arvună pentru utilaje de bucătărie”.

Foto deschidemd

În această dimineață, procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii SIS și CNA, au efectuat percheziții la mai multe adrese legate de Igor Dodon, bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită.

Săptămâna trecută, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus repornirea urmăririi penale în dosarul numit în spaţiul public din Republica Moldova „kuliok” („punga”). Este vorba de imaginile video din 2019 în care Igor Dodon primeşte o pungă de la fostul lider democrat Vlad Plahotniuc în care se presupune că ar fi fost bani. Igor Dodon a negat însă că ar fi primit bani.

În 2020, procuratura a refuzat declanşarea dosarului penal pe motiv că nu se putea demonstra că în pungă ar fi fost bani.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version