Premierul Theresa May le promite „un viitor bun” celor din Regat.

Liderii celor 27 de țări europene au aprobat duminică, după numai o oră în cadrul summitului extraordinar de din Bruxelles, acordul privind ieșirea din Uniunea Europeană (UE), după 44 de ani, a Marii Britanii și Irlandei de Nord. Acordul va trebui aprobat și de Parlamentul de la Londra.

Acordul de ieşire a Marii Britanii din UE numără 585 de pagini şi stabileşte condiţiile de Brexit, printre care plătirea unei taxe de 39 de miliarde de lire sterline, drepturile cetăţenilor şi problema graniţei cu Irlanda de Nord.

Decizia istorică vine după mai bine de 18 luni de negocieri intense, în urma referendumului al căruia rezultat a fost un șoc atât pentru mare parte din britanici, cât și pentru opinia publică din UE.

În cadrul reuniunii, liderii ţărilor din UE şi-au manifeste părerea faţă de două documente: Acordul de ieşire din Uniunea Europeană şi o declaraţie politică privind viitoarele relaţii dintre Marea Britanie şi Blocul comunitar.

Concluziile summitului de duminică au fost publicate pe site-ul Consiliului European:

„Consiliul European aprobă Acordul de ieşire a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. În consecinţă, Consiliul European invită Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul Europei să ia măsurile necesare pentru a asigura intrarea în vigoare a acordului la data de 30 martie 2019.

Consiliul European aprobă Declaraţia Politică privind viitoarele relaţii dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Consiliul European reiterează determinarea Uniunii de a păstra un parteneriat cât de strâns posibil cu Marea Britanie, conform prevederilor din Declaraţie”, au transmis reprezentanţii CE.

Consiliul European i-a mulţumit lui Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene, pentru eforturile depuse în procesul de Brexit şi pentru menţinerea unităţii UE27 în timpul negocierilor”.

Înainte de participarea la summit, premierul de la londra, Theresa May, a publicat pe Twitter o scrisoare prin care cere le cetăţenilor Marii Britanii „să fie uniţi”.

Premierul britanic a transmis că acordul promite „un viitor bun” pentru Marea Britanie şi că ieşirea din Uniunea Europeană va fi „un moment de reînnoire şi reconciliere pentru ţară”.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, înaintea reuniunii, că nu există divorț care să fie ușor:

”Acest acord este varianta cea mai bună pe care putea să o obțină Marea Britanie. (…) Sunt trist pentru că momentul în care UK părăsește Uniunea Europeană nu este un moment de jubliare, ci de adâncă tristețe. Am făcut tot posibiliul pentru ca acest divorț să decurgă în termeni amiabili, dar niciun divorț nu este ușor”. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version