Rishi Sunak, declarat luni noul lider al Partidului Conservator de şeful Comitetului 1922 al parlamentarilor conservatori, a fost numit oficial, marţi, premier al Regatului Unit de către regele Charles al III-lea, după ce suveranul britanic a acceptat demisia lui Liz Truss, depusă în urmă cu 5 zile. Ea s-a aflat la guvernare pentru doar 49 de zile.

Noul lider conservator a fost invitat să formeze guvernul, de către regele Charles al III-lea, cu prilejul întâlnirii pe care au avut-o marţi la Palatul Buckingham, după plecarea lui Truss, premierul cu cel mai scurt mandat din istoria Regatului Unit.

Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, este un bogat ex-bancher cu o carieră tipică elitei britanice, a devenit cel mai tânăr şef de guvern din istoria contemporană a Regatului Unit, dar şi primul de origine indiană, pentru că bunicii săi au trăit în Punjab, o regiune din nordul Indiei, înainte de independenţa acestei ţări în 1947. El devine al treilea premier al Regatului Unit în mai puţin de două luni şi, totodată, este prima numire a unui prim-ministru pentru noul suveran, Charles al III-lea, care a venit la tron pe 8 septembrie 2022, după moartea reginei Elisabeta a II-a, notează AFP.

S-a născut la 12 mai 1980, în Southampton. Părinţii săi, originari din India, au ajuns în Marea Britanie venind din Africa de Est, în anii 1960. Tatăl său, Yashvir, este doctor, iar mama sa, Usha, deţine o farmacie în Southampton.

A urmat Winchester College, o şcoală particulară de elită, şi a studiat politică, filosofie şi ştiinţe economice la Universitatea Oxford. De asemenea, a obţinut o bursă Fulbright la Universitatea Stanford (SUA), unde a urmat un program MBA, notează site-ul https://www.gov.uk/.

Înainte de a intra în politică, şi-a construit o carieră profesională internaţională în domeniul afacerilor şi finanţelor. A fost cofondator al unei firme de investiţii, lucrând cu companii din diferite regiuni geografice, apoi a folosit experienţa dobândită pentru a susţine dezvoltarea unor companii britanice antreprenoriale mici.

Rishi Sunak a fost ales deputat conservator de Richmond (Yorks) în mai 2015, reales în 2017 şi 2019, potrivit https://www.gov.uk/ şi https://www.rishisunak.com. A fost secretar privat parlamentar la Departamentul pentru Afaceri, Energie şi Strategie Industrială (din iunie 2017), apoi subsecretar de stat parlamentar la Ministerul pentru Locuinţe, Comunităţi şi Administraţia Locală (9 ianuarie 2018 – 24 iulie 2019), secretar şef al Trezoreriei (24 iulie 2019 – 13 februarie 2020) şi ministru de Finanţe (13 februarie 2020 – 5 iulie 2022).

Şi-a cunoscut soţia, pe Akshata Murty, în California, unde au locuit câţiva ani înainte de a reveni acasă, şi împreună au două fiice: Krishna şi Anoushka.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version