Cifrele Comisiei Europene arată că România este singura țară în care prețurile la pompă au crescut semnificativ în ultima lună.

Jurnaliștii de la stiri.tvr.ro au comparat datele oferite de Uniunea Europeană pentru a vedea cum au evoluat preţurile benzinei și motorinei înainte și după data de 1 octombrie.

În Ungaria şi Bulgaria, benzina s-a ieftinit între 25 septembrie şi 2 octombrie, iar motorina s-a scumpit, însă nesemnificativ.

În Germania, preţul benzinei este constant, doar motorina s-a scumpit puţin. La fel arată şi media Uniunii, o ieftinire a benzinei şi o uşoară scumpire a motorinei.

România, în schimb, a avut în perioada aceasta cea mai mare scumpire a carburanţilor din întreaga Uniune Europeană, iar cauza este una singură: acciza suplimnetară de 32 bani/litru.

Mulţi politicieni se fac că nu observă scumpirile la pompă din ultima lună.

Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, spune că a aflat din presă despre scumpirea de la pompă: „Sincer, nu am urmărit preţurile la carburanţi, dar din ce am văzut în mass-media preţurile ar fi crescut într-o măsură mult mai mică decât creşterea de 0,16% (0,16 lei/litru) operată în ultima etapă la accize. Obiectivul Ministerului Finanţelor – şi al meu, ca ministru – este să urmărim politicile fiscale, nu preţurile la pompă”.

Mișa estimează că din accize se vor încasa 1,4 miliarde de lei, „bani care vor intra în bugetul de stat şi apoi repartizaţi ordonatorilor de credite”.

Premierul Mihai Tudose recunoaște, totuși, că pentru un plin avem nevoie de mai mulți bani. Aruncă însă vina pe urganele din Golful Mexic.

“Prețul carburantului nu a crescut din cauza supraaccizei. Dacă faceți o analiză pe ce înseamnă creșterea prețului la barilul de petrol, influențată de fenomenele meteo din Golful Mexic, o să vedeți că nu a crescut deloc din cauza accizei, așa cum am bănuit și am pronosticat”, a declarat el miercuri.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version