Vladimir Putin a anunțat, marți, că Rusia a realizat primul vaccin anti-COVID-19 din lume, iar una dintre fiicele sale a fost imunizată.

„În această dimineaţă, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat pentru prima oară în lume”, a declarat Putin, în cadrul unei ședințe a Guvernului său. El a dat asigurări că vaccinul rusesc este eficient, a trecut toate tessele necesare şi permite obţinerea unei ‘imunităţi durabile’ la COVID-19.

„Una dintre fiicele mele şi-a făcut acest vaccin, aşa că, din această perspectivă, a luat parte la experimente”, a precizat Putin, potrivit agenţiei de presă Interfax, adăugând că fata a făcut puţină temperatură, 38 de grade Celsius, dar „asta este”.

La puțin timp, Moscova a anunțat că vaccinul va fi livrat pe pieţele străine sub denumirea de „Sputnik V”.

Numele preluat de la primul satelit trimis pe orbita Pământului aminteşte de cursa către spaţiul cosmic în care s-au angajat Rusia şi Statele Unite în perioada războiului rece.

Kirill Dimitriev, şeful fondului suveran de investiţii RDIF implicat în cercetarea respectivă, a declarat că Rusia a primit deja cereri din peste 20 de ţări, pentru un miliard de doze de vaccin.

OMS este rezervat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a primit cu prudenţă vestea, precizând că acest vaccin trebuie, ca și în cazul celorlalte, să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie.

Există şase vaccinuri semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice.

Dintre acestea, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi unul este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version