UPDATE 23.24: Trump a ieșit public și le-a cerut susținătorilor săi să părăsească clădirea Capitoliului, dar nu și-a recunoscut înfrângerea:

„Știu că suferiți, am fost nedreptăți, ni s-au furat alegerile. Dar acum trebuie să mergeți acasă. Nu ne dorim să fie nimeni rănit. Este o perioadă foarte dificilă. Nu s-a mai întâmplat niciodată să fie fraudate alegerile, dar trebuie să avem pace, să aratăm că avem onoare (…) Așa că mergeți acasă, vă iubim, sunteți foarte speciali. Ați văzut ce s-a întâmplat, cum alți s-au comportat atât de diabolic. Știu ce ați simțit, dar mergeți acasă, mergeți acasă în pace”.

UPDATE ora 23.07: Joe Biden a denunțat, într-un discurs, un „asalt fără precedent asupra democrației noastre”. 

„Cer acestei mulțimi să se retragă și să lase democrația să funcționeze”, a adăugat el, cerându-i și președintelui în funcție, Donald Trump, să iasă la televiziunea națională și să „pună capăt asediului” la care este supus Capitoliul.

Președintele ales a vorbit despre un „număr mic de extremiști”.

„Acesta nu e un  protest, este un asediu! Îl somez pe Donald Trump să își respecte jurămantul, să apere Constituția și să ceară încheierea acestui asediu. Se devastează birourile Senatului, se amenință siguranța aleșilor, e o insurectie… Lumea ne privește, sunt șocat că națiunea noastră, care a fost leagănul democrației, a ajuns la un astfel de moment îndurerat. Pe timp de război am îndurat multe și am izbândit. Vom ieși și acum învingători (…) E necesar ca în următorii ani să reinstaurăm statul de drept, să reînnoim politica, promisiunile, să nu aducem ură și haos. America este despre oanare, decență, toleranță. Certificarea votului ar trebui sa fie un lucru sacru (…) Ziua de azi ne amintește că democrația este fragila. Avem nevoie de lideri, de devotamentul lor și al oamenilor. E necesar să ne dedicăm binelui comun. Copiii se uită la noi, lumea întreagă se uită și se intreabă ce se întampla. America este mai bună decât ceea ce am văzut azi”.

Final șocant al alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii (SUA): susținătorii republicanului Donald Trump au invadat Capitoliul, miercuri, chiar în debutul sesiunii extraordinare a Congresului care trebuia să înregistreze oficial rezultatele scrutinului din 3 noiembrie și ar fi validat victoria contracandidatul său democrat, Joe Biden.

De mai multe zile, dar mai ales astăzi, Donald Trump și-a instigat susținătorii la nesupunere civică.

Cu doar o oră înainte de începerea plenului de validare a lui Biden, Trump a organizat o manifestație în fața Capitoliului, unde a susținut un discurs în care a afirmat că „nu” va recunoaște „niciodată” înfrângerea sa prezidențială.

El i-a cerut vicepreședintelui său, Mike Pence, să refuze certificarea victoriei democratului Joe Biden. Însă vicepreședintele SUA a anunțat, într-o scrisoare publicată chiar înainte de începerea lucrărilor în plen, că nu se va opune certificării victoriei prezidențiale a lui Joe Biden.

Trump a luat foc pe Twitter: „Mike Pence nu a avut curajul să facă ceea ce ar fi trebuit făcut pentru a proteja țara noastră și Constituția noastră”.

Acela a fost momentul în care susținătorii lui Donald Trump au invadat Capitoliul.

Toți senatorii americani au fost evacuați, cu paza, din clădire. La fel, Mike Pence.

Restul este haos și amintește de mineriadele din România.

UPDATE 22.40: Trupe din Garda Națională au fost trimise la Capitoliu, unde poliția nu mai face față.
 
UPDATE 22.36: O femeie este în stare critică după ce a fost împușcată în piept in interiorul Capitolului, potrivit CNN.

UPDATE 22.25: Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a instaurat starea de asediu, începând cu ora 18:00 până joi la 6:00 dimineața, ora Americii, anunță CNN.

UPDATE 22:24: Donald Trump a publicat un nou tweet, în care le cere protestatarilor să „rămână pașnici”, să evite orice violență și să respecte forțele de ordine. Dar nu le-a spus să părăsească clădirea Capitoliului.
 
Numai că au loc confruntări între polițiști și protestatari. În Capitoliu s-au auzit focuri de armă, iar polițiștii au folosit gaze lacrimogene.

UPDATE 22:07 Fostul șef al Poliției din DC spune că Trump este responsabil pentru încălcarea legii la Capitoliul SUA. Charles Ramsey, fostul șef al poliției metropolitane din DC, consideră intrarea protestatarilor pro-Trum în Capitoliul SUA „la fel de aproape de o tentativă de lovitură de stat, așa cum nu a văzut vreodată această țară”, potrivit CNN.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version