Reintroducerea controlului la frontiere pare doar o chestiune de timp, după ce mai multe state (Germania, Austria, Suedia şi Danemarca) au introdus deja, în toamnă, controale temporare în cadrul Schengen, pe fondul migraţiei ilegale.

control-frontiera-schengen-550x312

Presa italiană citează surse din cadrul Uniunii Europene care au reluat ipoteza ca membrii Comisiei Europene să propună suspendarea pentru 2 ani a Tratatului Schengen.

Conform altor surse europene, citate de site-ul TGcom.it, Comisia Europeană ar putea propune oficial suspendarea Schengen cu ocazia viitorului summit al Consiliului European, informează Mediafax.

Suspendarea este posibilă, potrivit Art. 23 (1) al Regulamentului CE 562/2006 privind funcţionarea Schengen, “în situaţii de ameninţări grave la adresa ordinii publice sau de riscuri privind securitatea internă”. Un stat membru Schengen poate reintroduce controale la frontiera internă pentru cel mult 30 de zile sau pe durata previzibilă a riscului la adresa ordinii publice dacă perioada depăşeşte 30 de zile. Măsurile de control la frontiere pot fi prelungite pe un termen de până la 24 de luni.

Merkel încurcă, Tusk şi Junker trebuie să descurce

În ultimul an, la invitaţia cancelarului Angela Merkel au intrat peste un milion de migranţi în spaţiul Uniunii Europene, iar situaţia a generat dispute între statele membre şi luarea unor măsuri radicale, inclusiv în interiorul Spaţiului Schengen.

“Avem la dispoziţie două luni pentru a aduce sub control situaţia imigraţiei: Consiliul European din martie va fi ultima ocazie de a verifica funcţionarea strategiei noastre. Altfel, ne vom confrunta cu o criză precum prăbuşirea Schengen”, declara zilele trecute Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a arătat că “în acest moment există risc asupra Schengen”. “Mâine vor apărea întrebări referitoare la necesitatea de a avea o monedă comună: UE este ameninţată la bază iar noi abia dacă ne dăm seama de acest lucru”, a spus Juncker.

Din noiembrie, UE a impus controale înăsprite la frontierele externe pe o perioadă de cel puţin 3 luni.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version