Dacă la începutul acestei săptămâni ne pregăteam de un război ruso-american în Siria, se pare că între timp spiritele s-au mai liniștit.

Dezamăgit de faptul că regimul Bashar Al Assad a bombardat din nou regiunea Ghouta și a folosit arme chimice, Donald Trump, președintele SUA, anunța, la începutul săptămânii, că este gata de un atac violent împotriva regimului de la Damasc.

Rușii au răspuns virulent și au spus că sunt pregătiți să doboare bombele americane, dar și să bombardeze, la rândul lor, locațiile din care atacă americanii.

Între timp, spiritele s-au mai liniștit. Donald Trump nu mai era atât de convins, joi, de necesitatea unui atac împotriva Siriei. Iar Jim Mattis, ministrul american al Apărării, a anunțat că “noi încercăm să oprim masacrarea inocenților, dar încercăm să găsim o soluție încât să evităm escaladarea conflictului”.

De partea, Rusia a solicitat pentru vineri o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Mesajul transmis de Vasily Nebenzia, ambasadorul rus la ONU, a fost scurt și cuprinzător: “Prioritatea noastră este să evităm pericolul unui război”.

Nici susținătorii SUA, respectiv Germania, Franța și Marea Britanie, nu mai cred în necesitatea unui bombardament împotriva regimului Bashar Al Assad.

Londra s-a declarat “prudentă în fața unei participări la eventuale represalii”, Angela Merkel, cancelar al Germaniei, a dat asigurări că “nu vom participa la acțiuni militare împotriva Damascului”, iar Emmanuel Macron, președintele Franței, anunță că “deocamdată nu s-a stabilit calendarul unei eventuale intervenții militare, deci suntem departe de așa ceva”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version