Joi au avut loc noi alegeri parlamentare în Catalunya, după ce Mariano Rajoy, premierul Spaniei, a dizolvat în urmă cu mai mult de o lună legislativul regional.

Rajoy a luat o decizie radicală, după ce Parlamentul Catalan, condus de Carles Puigdemont, a anunţat, pe 27 octombrie, proclamarea unilaterală a independenţei.

După ce au reprimat brutal referendumul pentru obţinerea independenţei, au suspendat autonomia regiunii catalane, au destituit Executivul local şi l-au trimis pe Puigdemont în exil, autorităţile de la Madrid au sperat că noile alegeri din Catalunya vor readuce liniştea.

Însă primele rezultate arată că socoteala de acasă nu s-a pupat cu cea din târg. Astfel, din primele informaţii, separatiştii care militează pentru independenţa Cataluniei vor continua să aibă majoritatea în Parlamentul Catalan.

Ei ar urma să aibă în jur de 52% din mandate în noul Parlament, 70 din 135, în timp ce membrii Partidului Cetăţenilor, singurii din Catalunya care, practic, militează pentru menţinerea alături de Spania, vor avea doar aproximativ 25% din mandate, în jur de 36 de mandate.

Încântat de rezultatul alegerilor, Puigdemont a proclamat din exil, de la Bruxelles, “o nouă victorie pentru Republica Catalană”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version