Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

Spania: Rețea de traficanți de migranți, destructurată de Europol (video)

Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional), împreună cu autoritățile de aplicare a legii din Bosnia și Herțegovina, Croația, Italia, România și Slovenia și sprijinite de Europol și Eurojust, au desființat o rețea criminală care facilita imigrația ilegală de-a lungul rutei balcanice. Gruparea a introdus cel puțin 400 de migranți, câștigând peste 2 milioane de euro.

Suspecții au folosit dube și camioane pentru a ascunde migranții ilegali în timp ce îi transportau în condiții care puneau viața în pericol. Operațiunea împotriva acestui grup infracțional a avut loc în cadrul Operational Task Force Crafter, înființat de Europol. Cele două zile de acțiune, din 22 aprilie la Madrid și 7 mai 2021, la București, au dus la 15 arestări (12 în Spania și câte una în România, Slovenia și Croația).

Precizările Europol:

77 de migranți depistați într-un camion supraaglomerat

Ancheta asupra acestei rețele criminale a început în august 2020, când Slovenia a raportat arestarea unui suspect interceptat în timp ce transporta 53 de migranți ilegali într-o dubă. Printre cei 17 membri identificați ai rețelei criminale s-au numărat în principal suspecți pakistanezi, dar și columbieni, spanioli și români. Până acum, 15 dintre ei au fost arestați: 13 în cele două zile de acțiune din aprilie și mai, iar alți doi au fost arestați în Croația și Slovenia. Suspectul arestat în România este liderul rețelei considerată High Value Target de Europol.

Suspecții au recrutat în principal migranți pakistanezi din locații apropiate de taberele de refugiați din Bosnia și Herțegovina și îi transportau cu o dubă în Italia sau, în unele cazuri, în Spania. În timp ce îi transportau pe ruta balcanică, infractorii au folosit mașini separate ca cercetași pentru a verifica traseul și a alerta conducătorii în cazul verificărilor poliției. În total, autoritățile de aplicare a legii au depistat opt ​​tentative de trafic de migranți, dintre care patru au fost avortate de către traficanți din cauza prezenței puternice a poliției.

Autoritățile de aplicare a legii din Croația au interceptat un camion care aducea ilegal 77 de migranți în condiții care puneau viața în pericol, dintre care patru erau minori. Ei au mai detectat alte două vehicule care transportau 47, respectiv 21 de migranți. Anchetatorii estimează că suspecții au introdus ilegal cel puțin 400 de migranți, câștigând aproximativ 2 milioane de euro din profituri ilegale.

Până la 20.000 de euro de persoană, din Pakistan către UE

Organizațiile criminale sunt implicate pe scară largă în facilitarea mișcărilor secundare în UE. Transportul pe ruta Balcanică este în creștere, mai multe țări precum Spania investigând rețele active de-a lungul acestei rute de trafic. Aceste mișcări secundare de contrabandă de-a lungul drumurilor europene interne sunt extrem de periculoase, multe cazuri de migranți fiind vătămați pe parcurs.

Transportați în condiții care pun viața în pericol în mașini, furgonete sau camioane, ei petrec adesea zile închiși cu provizii reduse sau deloc. Sumele percepute de contrabandişti erau şi ele foarte mari; în acest caz, suspecții le-au cerut potențialilor migranți între 5 000 și 8 000 EUR pentru transportul unei persoane din Bosnia și Herțegovina în Italia sau Spania. Ei au cerut 3 000 de euro doar pentru „călătoria” din Bosnia și Herțegovina în Slovenia. În total, migranții pakistanezi le-ar fi plătit suspecților până la 20 000 de euro pentru a ajunge la destinația lor finală în Europa.

Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic. În plus, Europol a înființat un grup operațional operațional pentru a coordona eforturile de investigare și a sprijini activitățile operaționale din punct de vedere financiar. Într-una dintre zilele de acțiune, Europol a trimis un expert la Madrid pentru a verifica în timp real informațiile operaționale cu bazele de date ale Europol, pentru a oferi suport tehnic și, astfel, pentru a oferi indicii directe anchetatorilor din domeniu.

Cu sediul central la Haga, Țările de Jos, Europol sprijină cele 27 de state membre ale UE în lupta lor împotriva terorismului, criminalității cibernetice și a altor forme grave și de criminalitate organizată. Europol lucrează, de asemenea, cu multe state partenere din afara UE și organizații internaționale. De la diferitele sale evaluări ale amenințărilor până la activitățile sale de colectare de informații și operaționale, Europol are instrumentele și resursele de care are nevoie pentru a-și îndeplini rolul pentru a face Europa mai sigură.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv