La mai puţin de trei zile de incidentele produse vineri, în Turcia, Istanbul, cel mai mare oraş turc, se află din nou în stare de asediu.

istanbul police

Puciul care ar fi avut ca scop înlăturarea de la putere a preşedintelui Recep Erdogan s-a soldat cu sute de morţi şi mii de răniţi, după ce s-a spus tocmai că oamenii liberi au ieşit în stradă, cu armele goale, pentru a opri lovitura de stat de vineri seara.

Deşi Erdogan s-a lăudat că rebelii au fost înfrânţi, creşte tot mai mult numărul semnelor de întrebare apărute după incidentele de vineri.

Specialiştii merg tot mai mult pe scenariul conform căruia lovitura de stat de vineri ar fi fost înscenată chiar de Erdogan, în încercarea acestuia de a institui autocraţia.

Mai mult, se pare că preşedintele Turciei a vrut să scape de incomozii de la conducerea armatei, astfel că s-a purces la arestarea a peste 1.000 de ofiţeri superiori şi amirali.

Peste 6.000 de rivali ai presedintelui Erdogan au fost retinuti, 27 ar putea fi condamnati la moarte
Peste 6.000 de rivali ai presedintelui Erdogan au fost retinuti, 27 ar putea fi condamnati la moarte

Un mare semn de întrebare este motivul pentru care rebelii nu au tras în avionul care îl aducea pe Erdogan în ţară, dacă îşi doreau neapărat să scape de acesta.

Totuşi, se vorbeşte tot mai mult şi de faptul că regia lui Erdogan a scăpat de sub control, iar numărul mare de victime apărute după incidentele de vineri a reîncins spiritele.

Din această cauză, luni, în Istanbul s-a instaurat stare de urgenţă. Efective suplimentare din cadrul forţelor speciale ale poliţiei au fost masate pe străzile din Istanbul, iar autorităţile au undă verde să tragă în orice avion sau elicopter care zboară fără aprobare.

Erdogan continuă să vorbească despre eliminarea virusului răzvrătirii din toate instituţiile statului, în timp ce comunitatea internaţională îi atrage atenţia în legătură cu tentaţia unei represiuni generalizate.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version