Ministerul rus de Externe a transmis explicit, vineri, cu puțin timp înaintea reuniunii dintre secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul rus Seghei Lavrov, că vrea ca NATO să plece din România și Bulgaria, punând sub semnul întrebării orice așteptare legată de detensionarea situației prin discuții diplomatice,

Moscova a cerut garanții juridice că NATO nu se va mai extinde spre est și va reveni la „frontierele” sale din 1997 (când România nu făcea parte din NATO, devenind membră cu drepturi depline în 2004 odată cu Țările Baltice, Slovenia, Slovacia și Bulgaria. Prima extindere în spațiul fostului bloc comunist a fost în 1999, când Polonia, Cehia și Ungaria au fost primite în alianță- n. red).

Întrebat ce ar însemna asta pentru România și Bulgaria, ministerul rus a transmis că Moscova dorește ca toate trupele străine și echipamentele militare să fie retrase din aceste țări.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a respins ca fiind „inoportune și lipsite de orice fundament” declarațiile Rusiei privind prezența militară aliată pe Flancul Estic al NATO.

La rândul său, premierul de la Sofia a transmis: „Bulgaria este stat membru NATO și decide singur cum își organizează apărarea în coordonare cu aliații săi. Rusia să continue dialogul pentru detensionarea situației”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version