Cu 9 zile înainte de data programată pentru Brexit, premierul britanic Theresa May a cerut miercuri, în scris, Uniunii Europene, o amânare cu 3 luni, până la 30 iunie, când vor fi aslți europarlamentari, după alegerile din 26 mai.

UE a avertizat că orice amânare va trebui să fie acceptată în unanimitate de cei 27, care se vor reuni joi şi vineri la Bruxelles.

Comisia europeană recomandă două opţiuni: o amânare scurtă până pe 23 mai, respectiv înainte de alegerile europene, şi o alta mai lungă până cel puţin la sfârşitul lui 2019, potrivit unui document intern consultat de AFP.

Tratatul de retragere din UE negociat de Theresa May cu Bruxellesul a fost deja respins în două rânduri de deputaţii britanici, în ianuarie şi săptămâna trecută.

Iniţial prevăzut pentru această săptămână, un al treilea vot a fost blocat de preşedintele Camerei Comunelor, “speaker” – ul John Bercow, pe motiv că deputaţii nu pot vota din nou asupra unui text neschimbat.

Parlamentul a respins această ipoteză, dar un Brexit fără acord rămâne o opţiune apriori dacă niciun teren de înţelegere nu este găsit între britanici sau cu UE.

În caz de “no deal”, Marea Britanie ar pune capăt de a doua zi unei perioade de 46 de ani de apartenenţă la UE, părăsind piaţa unică şi uniunea vamală fără perioadă de tranziţie, un scenariu temut de mediile economice.

Pentru a atenua o ruptură brutală, guvernul a anunţat că va suprima temporar taxele vamale pentru 87% din importuri.

La rândul lor, ţările europene şi-au intensificat şi ele pregătirile pentru o astfel de eventualitate.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version