După ce Donald Trump a preluat preşedinţia SUA, s-a mizat mult pe ideea conform căreia americanii îşi vor vedea mai mult de propria ţară şi vor “uita” de investiţiile făcute în apărarea altor state.

Însă un anunţ făcut recent de Casa Albă arată că, de fapt, americanii nu vor să cedeze în faţa Federaţiei Ruse şi caută să-şi întărească influenţa pe Bătrânul Continent.

Chiar înainte de a participa la summit-ul NATO de la Bruxelles, Donald Trump a solicitat o creştere cu circa 40,3% a bugetului Pentagonului pentru apărarea ţărilor din flancul estic al NATO.

În cazul în care acest buget ar urma să fie aprobat ar însemna că SUA ar urma să cheltuie, în 2018, 4,7 miliarde de dolari pentru operaţiunile militare care au ca scop protejarea unor ţări precum România, Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania.

Administraţia americană recunoaşte pericolul tot mai mare pe care îl reprezintă Federaţia Rusă şi susţine că bugetul ar urma să fie utilizat pentru: poziţionarea a 6.850 de soldaţi americani în zonă şi participarea lor la diferite exerciţii internaţionale; prezenţa prin rotaţie a unei brigade de luptă mecanizată în statele Baltice, Polonia, România şi Bulgaria; prezenţa aviaţiei americane în zonă; operaţiuni de intelligence şi contracarare a propagandei ruse.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version