Turcia, UE şi NATO au stat timp de mai multe luni la aceeaşi masă a discuţiilor şi au negociat posibilitatea ca Turcia să blocheze exodul imigranţilor către Europa şi să devină un baston important în lupta cu Statul Islamic.

n_98990_1

S-a ajuns la un acord în ceea ce priveşte suma de bani de care Turcia ar avea nevoie pentru a găzdui imigranţii proveniţi din ţări precum Siria sau Yemen, dar negocierile au intrat în impas când a venit vorba de legislaţie.

Recep Erdogan, preşedintele Turciei, a anunţat că este exclusă o posibilă schimbare a legii imigraţiei şi a legii impotriva terorismului, moment în care şefii UE şi NATO l-au ameninţat cu blocarea acordului privind imigraţia şi acordarea de vize pentru cetăţenii turci.

A fost momentul în care Recep Erdogan a ieşit în faţă şi s-a plâns public că “Turcia a fost lăsată să lupte singură împotriva grupării Stat Islamic. Am fost lăsaţi singuri în lupta împotriva acestei organizaţii care ne varsă sângele nostru prin atentate sinucigaşe. Iar dintre cei care luptă în Siria, nimeni nu a suferit atâtea pierderi ca noi şi nu a plătit un preţ atât de mare ca noi”.

Anunţul lui Erdogan din weekend a fost dublat, marţi, de un nou atentat terorist produs în provincia Dyarbakir. Din primele informaţii reiese că cel puţin 12 persoane au fost rănite după ce o bombă a fost detonată în apropierea unei maşini de poliţie.

Deocamdată atentatul nu a fost revendicat, dar toate indiciile duc spre separatiştii kurzi care caută să obţină independenţa faţă de Turcia cu ajutorul armamentului obţinut pe filiera Stat Islamic.

 

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version