Situaţia dintre România şi Ungaria este mai fierbinte ca oricând, după ce autorităţile din Târgu Mureş au decis suspendarea procesului de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic.

Anul trecut s-a decis înfiinţarea liceului respectiv în incinta Colegiului Naţional Unirea prin transferarea de clase de la alte două unităţi de învăţământ.

Ulterior, autorităţile locale s-au sesizat şi au depus plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie, existând informaţii conform cărora Ştefan Someşan, fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, şi Zsolt Jozsef Tamasi, primul director al Liceului Teologic Romano-Catolic, au acţionat în mod ilegal pentru înfiinţarea liceului respectiv.

În 14 iunie, la prima instanţă, Tribunalul Mureş a anulat decizia emisă pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, astfel că procesul de înfiinţare a fost suspendat cel puţin până la o decizie definitivă.

Dezamăgite de turnura pe care au luat-o lucrurile, autorităţile maghiare au declarat miercuri război deschis autorităţilor de la Bucureşti.

Premierul maghiar, Viktor Orban, consideră că decizia luată de România “este un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, la adresa copiilor şi a familiilor afectate. Este un pas care pune sub semnul întrebării relaţiile dintre cele două state”.

Marea lovitură o reprezintă faptul că Ungaria a anunţat, miercuri, că îşi retrage susţinerea acordată României pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, organizaţie din care Ungaria face parte încă din 1996.

De altfel, Marius Lăzurcă, ambasadorul României la Budapesta, a fost chemat la raport, miercuri, de reprezentanţii Ministerului de Externe al Ungariei şi înştiinţat în legătură cu faptul că Ungaria şi-a retras susţinerea acordată României pentru aderarea la OCDE.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version