Un atac terorist comis marţi seară la intrarea în Aeroportul internaţional Atatürk din Istanbul s-a soldat cu cel puțin 36 de morți și 146 răniți, dintre care 6 grav, potrivit celui mai recent bilanț.

sursă foto: huff.ro
sursă foto huffro

UPDATE: Bilanțul final al victimelor: 41 de morți și 239 de răniți, dintre care 41 se află la terapie intensivă, în stare gravă.

Autoritățile au dat publicității o imagine surprinsă de camerele de supraveghere, în care un terorist este împușcat iar apoi se detonează.

UPDATE 29 iunie ora 8.00: Aeroportul Ataturk s-a redeschis. Cursa TAROM spre Istanbul, cu decolare la ora 8,35 de la București, va fi operată

UPDATE 29 iunie, ora 7.30: Premierul turc, Binali Yildirim, a spus că primele indicii conduc spre gruparea jihadistă Stat Islamic (Dáesh) ca autor al atacului terorist, potrivit agențiilor de știri. El a arătat că cel puțin 36 de oameni și-au pierdut viața și multe alte persoane au fost rănite, potrivit Agerpres, care citează agențiile internaționale de presă.

UPDATE ora 2.30: Televiziunea publică turcă anunță că sunt 38 de morți și 120 de răniți.

UPDATE ora 1.45: Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la UE, într-un comunicat: “Sper cu tărie că atacul asupra aeroportului Atatürk va reprezenta un punct de cotitură în lupta pe care o avem de dus în comun, în frunte cu țările occidentale, în întreaga lume împotriva organizațiilor teroriste”.

UPDATE ORA 01.30: “Imensa majoritate” a victimelor atentatului sinucigaș sunt cetățeni turci, dar printre ei se află și străini, a afirmat un oficial turc, potrivit Reuters.

UPDATE ora 1.15: Bilanțul morților a ajuns la 50 iar cel al răniților, de peste 60. Atentatorii ar fi fost în număr de 7, dintre care 2 s-au sinucis prin detonare, potrivit Associated Press. Presa turcă relatează însă că ar fi vorba despre 3 teroriști.

UPDATE ora 0.40: Victor Ponta se află la Istanbul și se îndrepta spre aeroport pentru a reveni în România, dar a fost întors din drum, după atentat.

UPDATE ora 00.30: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat că există un grup de cetățeni români blocați în zona liberă a aeroportului Ataturk iar o echipă de la Consulatul României s-a deplasat în zona aeroportului, încercând să îi preia.

UPDATE ora oo.25: Cel mai recent bilanț al victimelor indică 28 de morți și 60 de răniți, potrivit guvernatorului Istanbulului. 

Gruparea teroristă a fost identificată: sunt 3 persoane, care au produs 3 explozii. Încă nu s-a dezvăluit public dacă teroriștii aparțin grupării PKK sau Stat Islamic.

Potrivit presei internationale, ISIS a revendicat atacul.

UPDATE ora 23.25: Mai multe zboruri ce urmau să aterizeze în această seară au fost îndreptate spre alte aeroporturi iar cursele cu plecare miercuri dimineață au fost anulate, relatează agențiile de știri.

UPDATE ora 23.10: Doi suspecți s-au aruncat în aer în fața punctelor de control de la terminalul de sosiri după ce poliția a deschis focul asupra lor.

Două explozii urmate de schimburi de focuri s-au produs la aeroportul internațional Atatürk din Istanbul marți seară, au informat posturile de televiziune turce care au lansat din prima ipoteza unui atentat-sinucigaș și au anunțat peste 40 de răniți, potrivit Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Zeci de ambulanţe şi vehicule de poliţie au intervenit la locul atentatului.

Turcia a fost lovită începând de anul trecut de mai multe atentate sinucigașe, atribuite rebelilor kurzi și grupării jihadiste Stat islamic.

Acesta este cel de-al 11-lea atentat din Istanbul și al treilea major.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version