La mai bine de șase ani de când a început războiul civil din Siria, SUA au decis să ia pentru prima dată problema în propriile mâini.

UPDATE, 08.42: Primele informații din teritoriu arată că baza bombardată de americani a fost distrusă aproape în totalitate și cel puțin patru militari sirieni au fost uciși. Rusia solicită o reuniune de urgență a Consiliului de securitate al ONU.

 

Șocat de atacul chimic din Idlib, soldat cu circa 100 de morți, printre care cel puțin 20 de copii, Donald Trump, președintele SUA, a ordonat un atac aerian asupra unei baze pro-Assad din Shayrat.

Vineri dimineața, la 03.45 (ora României), 59 de rachete Tomahawk au fost lansate din Marea Mediterană către baza siriană. Donald Trump a dat asigurări că i-a informat pe șefii celorlalte state de intențiile sale și că baza rusească din zonă nu a fost atinsă de rachetele americane.

Atacul a fost primit cu urale la nivel înalt, Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, susținând că această acțiune ar trebui să-i pună pe gânduri și pe liderii din Coreea de Nord și Iran.

Pe de altă parte, reprezentanții televiziunii publice siriene, cunoscuți drept pro-Assad, acuză SUA de agresiune și consideră că acest atac nu ar trebui să perturbe viziunea liderului sirian asupra viitorului țării pe care o conduce.

De asemenea, nici rușii nu sunt foarte încântați de atac și amenință că vor întrerupe orice legătură și negociere cu SUA pe partea militară.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version