Noul președinte al SUA, Joe Biden,a  depus jurământul de învestitură miercuri, într-o ceremonie specială, marcată de pandemia de coronavirus și de asaltul violent de la Capitol Hill, din 6 ianuarie, al susținătorilor antecesorului său, miliardarul  republican. Donald Trump.

În locul publicului, au fost amplasate aproape 190.000 de steaguri, într-un Washington baricadat și păzit de membrii Gărzii Naționale, la două săptămâni după violența din Capitol, care a lăsat cinci morți.
 
Vicepreședintele republican, Mike Pence, este și el prezent, dar nu și Donald Trump, aceasta reprezentând o premieră în cei 150 de ani din istoria americană.
 
În schimb, a venit la eveniment fostul președinte republican George W. Bush, însoțit de fosta prima doamnă Laura Bush.
 
Cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite, Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, a sosit însoțit de soția sa, Jill Biden, în vârstă de 69 de ani. Cuplul a urcat treptele Capitolului împreună cu Kamala Harris, în vârstă de 56 de ani, și soțul ei Doug Emhoff, în vârstă de 56 de ani.
 
Mai întâi a depus jurământul Kamala Harris, în funcția de vicepreședinte, în fața judecătoarei Curții Supreme Sonia Sotomayor, prima femeie de culoare de la Curtea Supremă.
 
Iată discursul lui Joe Biden, după jurământul de învestitură depus în fața președintelui Curții Supreme, John Roberts:
 
„Aceasta este ziua Americii, aceasta este ziua democrației. O zi a speranței. Sărbătorim victoria nu a unui candidat. Am învățat că democrația este prețioasă, fragilă, democrația a învins. Acum câteva zile, violența a zguduit fundațiile SUA.
 
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version