UPDATE ora 20.10: Rezultatul final al alegerilor este încă incert. Numărarea voturilor continuă în 9 state, iar în câteva dintre ele ar putea dura câteva zile. 

Până în acest moment, candidatul democrat Joe Biden are un mic avans în faţa rivalului său republican, preşedintele în exerciţiu Donald Trump – 224 faţă de 213 voturi ale electorilor -, un număr de 101 voturi fiind încă nealocate.

Câştigătorul are nevoie de 270 de voturi ale Colegiului electoral, aminteşte Reuters.


Preşedintele american Donald Trump a încercat să pună sub semnul întrebării operaţiunea de numărare a voturilor în mai multe state-cheie în alegerile prezidenţiale din SUA, evocând fraude fără a furniza dovezi, transmit, miercuri AFP şi dpa, citate de Agerpres.

„Aseară conduceam, uneori cu un avans solid, în multe state-cheie, în aproape toate exemplele unde democraţii ar fi condus & controlat. Apoi, unul câte unul, au început să dispară în mod magic odată cu numărarea unor buletine surpriză. FOARTE CIUDAT, iar agenţiile de sondare a opiniei au greşit complet şi istoric”, a scris Trump pe Twitter.

La scurt timp, contracandidatul democrat Joe Biden a promis, de asemenea pe Twitter, o luptă „necontenită până când toate buletinele vor fi numărate”.

În teleconferinţe de presă, echipele de campanie ale celor doi politicieni au încercat să convingă că propriul candidat va câştiga alegerile.




Participarea la alegerile prezidenţiale de marţi din SUA ar putea fi cea mai ridicată din ultimii o sută de ani, potrivit presei locale, citate de agenția EFE.

Portalul Edison Research estimează peste 157 de milioane de voturi la acest scrutin, adică o rată de participare de circa 65,7%, cu mai mult de cinci puncte procentuale peste rata participării, de 60,1%, la alegerile desfăşurate cu patru ani în urmă.

Potrivit US Elections Project, numărul celor care au votat este de circa 160 de milioane. Participarea la vot ar putea să depăşească acum recordul de 65,7% din anul 1908, scrutinul din acel an având însă loc înaintea revizuirii Constituţiei prin care li s-a acordat femeilor dreptul de vot.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version