Autoritățile din Costa Rica au anunțat că ofițerii Interpol care acționează pe teritoriul acestei țări le-au reținut, miercuri seara, pe Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării din România, și pe Alina Bica, fosta șefă a DIICOT.

UPDATE, 10.00Conform România TV, Udrea și Bica împart aceeași celulă în Costa Rica, însă ministrul Dezvoltării ar vrea să se mute într-o altă celulă. De asemenea, urmează ca magistrații să ia mai multe decizii importante, inclusiv ce se întâmplă cu fiica Elenei Udrea.

UPDATE, 08.10: Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, susține că aceasta a fost reținută din cauza unor probleme de traducere. Veronel spune că Udrea are statut de refugiat temporar, care expiră în februarie anul viitor, că este pe punctul de a primi statut de refugiat permanent și că șansele ca ea să fie extrădată sunt minime din cauză că ‘niciun stat nu ar trebui să accepte separarea de copil’. Bebelușul Elenei Udrea a rămas în îngrijirea tatălui și a bunicii din partea mamei.

Pe de altă parte, Tudorel Toader, ministrul Justiției, a anunțat că procedurile de extrădare vor parcurge etapele legale.

UPDATE, 07.25: Avocatul Elenei Udrea a confirmat reținerea celor două condamnate. De asemenea, a precizat că Elena Udrea și Alina Bica rămân în arest până în momentul în care magistrații de la Curtea Penală vor lua o decizie în cazul celor două.

Cele două au fost condamnate definitiv la închisoare cu executare în România dar pentru a nu ajunge după gratii în țara noastră s-au refugiat în Costa Rica.

Cele două au solicitat azil politic, reclamând faptul că au fost condamnate la închisoare în România nu pentru că au comis infracțiuni și din cauza viziunilor politice.

Mai mult, Elena Udrea a născut în Costa Rica, pentru a-și asigura o și mai mare protecție, iar Alina Bica a invocat probleme grave de sănătate.

Totuși, în cele din urmă, Udrea și Bica au fost reținute miercuri în San Jose, capitala statului Costa Rica. Cele două au fost ridicate de pe stradă, la un interval de aproximativ patru ore.

Autoritățile locale au dat publicității și un scurt filmuleț de la momentul în care a fost reținută Elena Udrea. Cele două condamnate au fost puse la dispoziția Curții Penale din San Jose.

Reținerea lor nu înseamnă automat că vor fi expulzate. Cele două state nu au semnat un tratat de extrădare. Însă Costa Rica a aderat la un tratat internațional prin care și-a asumat posibilitatea de a extrăda persoanele condamnate pentru comiterea unor fapte de corupție.

Vă reamintim că Elena Udrea a încasat 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, fiind acuzată de comiterea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu. În plus, numele ei mai apare și alte dosare penale.

Alina Bica a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsită vinovată de comiterea infracțiunii de favorizarea făptuitorului. De asemenea, și numele ei mai apare în alte dosare penale.

[video_documentar width=”640″ height=”480″]

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version