Viktor Orban (58 ani) și-a asigurat al patrulea mandat de prim-ministru în Ungaria, după ce partidul său a câștigat alegerile parlamentare desfășurate duminică.

Astfel, partidul Fidesz condus de Orban a câştigat 53,1% din voturi după numărarea a 98% din buletine, faţă de 35,04% pentru opoziţie, a precizat Biroul electoral naţional.

Fiind un apropiat al lui Vladimir Putin, Orban a atacat în discursul său atât Uniunea Europeană, cât și pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

El a declarat că succesul neaşteptat este o revanşă asupra „numeroşilor săi adversari” – „birocraţii de la Bruxelles, media internaţionale sau chiar preşedintele ucrainean”.

Volodimir Zelenski l-a reclamat în direct pe premierul ungar pentru dorinţa lui de a rămâne în afara conflictului. Orban s-a înctâlnit cu Putin la începutul lunii februarie, înainte de invazia soldaților ruși în Ucraina.

Putin i-a transmis, luni, un mesaj de felicitare lui Viktor Orban. Comunicatul preşedinţiei ruse arată că „în ciuda unei situaţii internaţionale dificile, dezvoltarea viitoare a legăturilor bilaterale şi a parteneriatului (între Moscova şi Budapesta – n.r.) va corespunde intereselor popoarelor rus şi ungar”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version