Magistraţii de la Judecătoria Buiucani, din Chişinău, au decis, luni, să-l condamne la 9 ani de închisoare pe Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova.

Fostul premier moldovean,  Vlad Filat
Fostul premier moldovean, Vlad Filat

Filat a fost găsit vinovat de fraudă bancară şi luare de mită, respectiv că a fost implicat direct în fraudarea Băncii de Economii a Republicii Moldova şi că a luat sute de milioane de dolari şpagă de la afaceristul Ilan Shor, patronul companiei Dufremol.

Procurorii moldoveni susţin că Filat i-a solicitat lui Shor 250 de milioane de dolari, pe de o parte pentru a-l putea ajuta să pună mâna pe Banca de Economii, iar pe de altă parte pentru a bloca eventualele controale efectuate de autorităţi la Dufremol, pentru a-l numi pe Shor consul onorific în Rusia şi pentru a acorda firmei conduse de afacerist dreptul de comercializare a produselor petroliere.

Decizia nu este una definitivă, însă Vlad Filat va rămâne în arest preventiv, unde se află încă din octombrie anul trecut. Sentinţa de luni era aşteptată de fostul premier al Moldovei, care susţine că totul este manevra lui Vladimir Plahotniuc, oligarhul susţinut de Moscova pentru a pune mâna pe puterea din Moldova.

Aflat în greva foamei, Filat s-a prăbuşit săptămâna trecută în sala de judecată şi a fost transportat de urgenţă la spital. Însă magistraţii i-au refuzat eliberarea temporară pentru a-şi trata problemele medicale.

Atunci, Filat a anunţat că se aşteaptă la o pedeapsă de 8-10 ani de închisoare şi a precizat că se consideră nevinovat şi că totul este o lucrătură pusă la cale de oamenii lui Plahotniuc pentru a-l “scoate din joc”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version