Armata turcă a doborât, marţi, un avion rusesc despre care spune că i-a încălcat spaţiul aerian, iar această acţiune nu a rămas fără urmări.

putin

Imediat după incident, Turcia a cerut o reuniune extraordinară a NATO, autorităţile de la Ankara temându-se de un eventual conflict cu Federaţia Rusă.

În schimb, Vladimir Putin a atacat în termeni duri modul de a acţionat al Turciei, mai ales că preşedintele Rusiei susţine că avionul respectiv a zburat doar deasupra Siriei, în cadrul acţiunilor de a reduce la tăcere teroriştii ISIS.

“Acest eveniment tragic va avea consecinţe serioase asupra relaţiilor ruso-turce. Am privit întotdeauna Turcia ca un vecin apropiat, dar şi ca un stat prieten. Nu ştiu cine ar beneficia de incidentul de azi, dar nu noi, în orice caz. Este evident că militarii noştri sunt angajaţi într-o luptă eroică împotriva terorismului. Azi am fost înjunghiaţi pe la spate de complicii teroriştilor. Nu pot descrie altfel ce s-a întâmplat. În loc să ne contacteze pe noi imediat, Turcia a făcut apel la partenerii săi din NATO, de parcă noi le-am fi doborât avionul, şi nu invers. De ce? Vor ca NATO să susţină Statul Islamic?”, a spus Putin.

Situaţia este şi mai încordată dacă ar trebui să dăm crezare zvonurilor conform cărora cel puţin unul dintre cei doi piloţi ruşi a ajuns pe mâinile rebelilor aflaţi la graniţa Siriei cu Turcia.

Cert este că SUA au emis deja o alertă de călătorie în întreaga lume, semn că sunt dispute încinse între cele mai mari puteri ale Planetei.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version