Scriitorul Mircea Cărtărescu a lansat la Târgul Gaudeamus cel mai recent dar şi cel mai lung roman al său, de 838 de pagini, “Solenoid”

 solenoid, cartarescu

Aşadar, cine vrea să citească volumul trebuie să aibă răbdare dar şi o anumită obişnuinţă a lecturii, spune chiar autorul.

Prezent la evenimentul de lansare, Gabriel Liiceanu – la editura căruia a apărut cartea – a citit în faţa publicului mesajul transmis de el scriitorului după cele opt zile de lecturat romanul.

Liiceanu: Nu speranţa ne-o iei, căci mulţi nici nu o aveam, ci iluzia, dreptul de a ne minţi zilnic în linişte

“Am citit în fiecare seară în opt calupuri de câte o sută de pagini. Din cauza lor am rupt, de fapt, legătura cu lumea în aceste zile. (…) Primul gând când am terminat a fost să îmi scriu pe cartea de vizită «Eu am citit ‘Solenoid’», căci, în fapt, despre asta e vorba, despre un eveniment care îţi taie, oarecum, viaţa în două. Cine va citi cartea ta va înceta să fie un cititor de rând. (…) Acum o jumătate de oră mi-a fost adus volumul proaspăt apărut. Am avut certitudinea, privindu-l, că ţin în mână cea mai de seamă ispravă a acestor 25 de ani Humanitas şi că am asistat, contemporan cu autorul şi mândru implicat întrucâtva în povestea vieţii lui, la naşterea uneia dintre cărţile mari ale lumii. (…) Singurul lucru pe care ţi-l reproşez este că îţi laşi cititorul devastat. Nu speranţa ne-o iei, căci mulţi nici nu o aveam, ci iluzia, dreptul de a ne minţi zilnic în linişte, de a ne inventa jocuri de oameni mari, ca să driblăm existenţa şi să nu înnebunim pur şi simplu”, i-a scris Liiceanu lui Cărtărescu.

“O căutare de a ieşi pe verticală din lume, ca şi cum am avea posibilitatea evadării într-o altă dimensiune”

Despre titlul “Solenoid”, care anterior publicării a fost denumită “Anomaliile mele”, Liiceanu a spus: “Solenoidul este o bobină, dar Cărtărescu îi dă proprietăţi speciale. E o bobină care nu numai e în stare să genereze energie şi să producă magnetism, e o bobină care e în stare, în acelaşi timp, să facă ca lucrurile să intre în levitaţie. Toată cartea asta este o căutare de a ieşi pe verticală din lume, ca şi cum am avea posibilitatea evadării într-o altă dimensiune”.

Cărtărescu: Cam păcălesc lumea, scrisul este cel mai simplu lucru

Mircea Cărtărescu a ţinut să facă anumite precizări: “Dimpotrivă, faţă de ceea ce v-a spus domnul Liiceanu, eu sunt cel mai simplu şi cel mai obişnuit om din lume, vă rog să mă credeţi. Întotdeauna, problema mea a fost faptul că sunt ca aerul, oamenii s-au uitat întotdeauna prin mine. Nu vă mai spun ce insucces la fete am avut întotdeauna. Cât de neînsemnat m-am simţit în toată adolescenţa şi în perioada facultăţii. M-am simţit omul cel mai lipsit de personalitate, dintre toţi cei pe care îi cunoşteam. (…) Atunci cum se face că am reuşit să scriu câteva cărţi? Drept să vă spun, nu prea ştiu. Pentru mine, scrisul nu înseamnă nimic, este cel mai simplu lucru din lume. Eu nu simt că muncesc sau că lucrez scriind o carte (…)”, a spus Mircea Cărtărescu.

solenoid

“Mie mi se pare că, de fapt, cam păcălesc lumea, pentru că mie mi-e atât de uşor să scriu, pe când altora le e atât de greu să citească, şi, din punctul acesta de vedere, am foarte multă simpatie şi duioşie pentru cei care încep să citească o carte a mea, pentru că ştiu că uneori le vine mai greu”, a adăugat scriitorul.

“Noi citim pe Facebook acum, obişnuinţa lecturii îndelungate ne-a cam dispărut”

Mircea Cărtărescu i-a îndemnat pe cititori să lectureze “Solenoid” chiar dacă “este o carte lungă şi cere o anumită obişnuinţă a lecturii, pe care oamenii nu prea o mai au astăzi”.

“Noi citim pe Facebook acum, câte o bucăţică de colo, câte o bucăţică de colo. Obişnuinţa lecturii îndelungate ne-a cam dispărut (…), nimeni nu mai citeşte cum citea înainte, dar, totuşi, aş vrea să vă rog să aveţi răbdare cu această carte. E o carte mai ciudată, mai specială. E o carte care începe pe la pagina 250 aşa. (…) Până acolo sunt schele, este schelărie pe care apoi se va ridica cartea propriu-zisă”, a spus el.

Scriitorul le-a recomandat cititorilor să citească în tihnă, să nu se grăbească cu lectura.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version