La mai bine de două săptămâni de la tragedia din Club Colectiv, artistul Tudor Chirilă continuă să fie afectat de cele petrecute în seara de 30 octombrie şi să poarte războaie de la distanţă, prin intermediul unui celebru site de socializare.

chirila

Într-un amestesc de siguranţă, ironie şi altruism, Chirilă se întreabă, pe bună dreptate, “cum am putut să pun la îndoială eficienţa unui sistem? Cum am îndrăznit să mă îndoiesc de priceperea şi experienţa managerială a echipei conduse de ministrul Nicolae Bănicioiu?”.

Evident, întrebările sunt retorice, Chirilă punctând câteva minusuri ale sistemului românesc de sănătate. “Este un sistem care nu poate asigura citostatice bolnavilor de cancer, care obligă pacienţii să vină cu medicamente de acasă, un sistem în care managementul şi coordonarea şpăgii funcţionează în parametri optimi şi un sistem în care aparatura este depăşită cu câte un deceniu (nu poţi găsi, de exemplu, la stat, un fibroscop cu o rezoluţie acceptabilă pentru investigaţii laringiene sau, mai simplu, nu găseşti garou)”, este mesajul transmis de Tudor Chirilă.

Artistul recunoaşte că ieşirea oamenilor în stradă este justificată de “faptul că au dreptul la răspunsuri pentru că plătesc taxe”. De asemenea, Chirilă este de părere că “nu este posibil ca într-o asemenea tragedie să depindem doar de priceperea şi efortul medicilor. Pentru că ei lucrează într-un context creat de management, iar managementul defectuos face să fim mult în urma occidentului. Baza legislativă, sistemul de asigurări, managementul spitalelor şi uzura morală a aparaturii medicale asigură în oricare comparaţie o distanţă prea mare în favoarea occidentului”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version