După ce Facebook a permis „clienților” săi să descarce în computerul personal arhiva proprie de fotografii, mesaje, contacte şi documente s-a pus problema transferului acestor date spre/dinspre Facebook, Google, Microsoft şi Twitter.

Mark Zuckerberg, Facebook, declarații în Congresul SUA – 10 Aprilie 2018

Vineri, potrivit AFP, Facebook, Google, Microsoft şi Twitter au anunțat că vor colabora pentru a facilita portabilitatea datelor personale ale utilizatorilor care vor să-şi transfere informaţiile de pe o platformă pe alta.

Acestă inițiativă vine în contextul în care Facebook, Google, Microsoft şi Twitter au fost criticaţi pentru modalitatea în care utilizează informaţiile personale ale internauţilor.

Iniţiativa, denumită ”Data Transfer Project”, are ca scop ”acordarea de asistenţă utilizatorilor pentru a-şi putea transfera datele personale în condiţii de siguranţă şi cu uşurinţă de la un furnizor de servicii la altul”, a explicat Microsoft într-un mesaj publicat pe blogul companiei.

În prezent transferarea datelor de la un gigant către alt gigant nu este posibilă, întrucât platformele nu sunt compatibile din punct de vedere tehnologic.

Așadar, ccopul ”Data Transfer Project” ar fi tocmai acesta: crearea unei platforme deschise (”open-source”) comune, care să permită serviciilor să transfere datele în mod direct, prin intermediul unui format digital compatibil, explică giganţii tehnologici pe blog, îndemnând şi alte companii să se alăture acestei iniţiative.

Mark Zuckerberg, Facebook, declarații în Congresul SUA – 10 Aprilie 2018

Vă reamintim că Regulamentul general pentru protecţia datelor (GDPR), intrat în vigoare în luna mai în ţările din Uniunea Europeană. Regulamentul prevede, printre alte drepturi noi pe care le dobândesc internauţii, şi principiul ”portabilităţii datelor”.

Proiectul ”Data Transfer Project” încearcă să mai diminueze din scandalul Cambridge Analytica. De atunci, după declanşarea, în luna martie, a scandalului Cambridge Analytica în care au fost implicate datele personale ale utilizatorilor de Facebook, datele personale şi maniera în care acestea au fost folosite de către companiile din domeniul tehnologiei au devenit un subiect sensibil, în special.

author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version